<<< Vissza

Magyar bajnokság Szentesen
 Tradicionális Kyokusin karate

2003. május 2.

 
Április 26-27-én, két napon át japán vezényszavaktól, pofonoktól, rúgásoktól volt hangos a Szentes Városi Sportcsarnok küzdőtere. A fent említett időben rendezték a Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szövetség hathatós segítségével, a Kyokushin Karate II. Kyo Sai Súlycsoportos Magyar Bajnokságát. A két nap folyamán mint egy félezren, néhány külföldi versenyzővel léptek tatamira. A rendezvény első napján fokozott érdeklődés mellett gyermek, serdülő, ifjúsági kategóriában küzdöttek, illetve törtek a karatékák.

Szombaton délelőtt a selejtezőkkel kezdőtek a legfiatalabbak csatározásai. A selejtezők befejezésével emlékeztek az esemény résztvevői a sportcsarnok előtt lévő Oyama emlékparkban. Két darabonként egy-egy tonnás kővel bővítették az emlékhelyet, melynek felavatási ceremóniáját Szirbik Imre Szentes város polgármestere, illetve az USA-ból érkezett Gregory Francis Johnson (a fia, Sensei Brezovai Sándor karate iskolájában tanul) végezte el. Az avatási szertartás alatt felidézték Sosai Masutatsu Oyama (1923-1994) életútját, tanításait.

Az ünnepség végén, a versenyen részvevő klubok vezetői valamint a jelen és a jövő karatemesterei is elhelyezték az emlékezés virágait. Majd ismét a csarnokban folytatódott tovább a program. A lelátókat csaknem zsúfolásig megtöltő publikum hatalmas tapssal fogadta, az ünnepélyes megnyitó alatt Kiss Elek és Kulcsár Csaba felajánlását, mely ösztönzőleg hathat a szentesi karatékákra, hiszen négy versenyen (ez volt a második) legjobb eredményt produkáló ifjúsági harcosnak biztosítják a novemberben Japánban rendezendő VB-n való részvételt. Majd sor került az első napi elődöntőkre, illetve a döntőkre, ahol a mai fiatal karatékák, a stílusalapító példáját követve kamikaze elszántsággal csaptak össze. A várost képviselő gyermek, serdülő és ifjúsági versenyzők eredményei.

Aranyérmesek: Petes Tibor, Szabics Anett, Bódi Eszter, Berényi Dalma, Kiss Elek Gergő, Gut Bence, Brezovai Botond, Puskás Zoltán, Kurucsai Róbert. Ezüstérmesek: Bagi Alexandra, Bódi Zoltán, Kurucsai Ágnes, Forgó Tamás, Légrádi Zsolt, Csepcsényi Zoltán, Répás Anita. Bronzérmesek: Licsicsányi Nikolett, Gölöncsér József, Mitalsoczky István, Busi Bálint. A küzdelem mellett töréstechnikából is megmutatták tudásukat a jövő karate mesterei. A legkiemelkedőbb törők: Kiss Elek Gergő, Kurucsai Róbert, Gut Bence, Forgó Tamás, Petes Tibor, Lantos Andrea, Lantos Lehel.
Férfi "A" 70 kg: 2. Szaszkó József.

Vasárnap a juniorok illetve férfi A, B, C valamint női A kategória csatázott egymással. Férfi "C" - 70 kg: 1. Kevin Johson (Oyama Do Jo Szentes).

Különdíjat kaptak a legtechnikásabb illetve legharcosabb versenyzők. Férfiaknál: Kevin Johnson és Szabó Gábor (mindketten a Oyama Do Jo Szentes karatézói). A küzdelmen kívül láthattuk még Badar Attila és Brezovai Sándor Sensei-ek bemutatójában: egymásra rakott (9-10 beton) lapot hogyan kell szétzúzni kézzel, lábbal és lefejeléssel. A két nap alatt az érdeklődők megtapasztalhatták, s közvetlenül láthatták a kyokushin karate izgalmas légkörét. A látottakat így értékelte a két nap alatt az egészségért felelős mentősök képviselője Nagy Béla: - Nem voltak durvák a harcosok. Tisztelték egymást. Kisebb sportsérülések előfordultak.

A szervező a 3 danos Sensei Brezovai Sándor: - Úgy gondolom, hogy az idelátogatók egy nagyszerű versenyt láthattak. Nagyon erős és jó utánpótlással rendelkezik a tradicionális karate, ezt láthatták a nézők is. Ezzel az eredménnyel ismét öregbítettük Szentes városának hírnevét.

Dunás-Varga Zoltán


<<< Vissza