<<< Vissza

Vasutasok ha találkoznak

2003. május 2.

 
Megszakadt a tél haragja, újra zöldell a rét... Folytathatnánk a versidézetet, helyette azonban a MÁV Lendület Nyugdíjas Klub nevében tavaszváró találkozóra invitáljuk olvasóinkat. A dél-magyarországi vasutas nyugdíjas klubok találkozójára. A MÁV klubkönyvtárának nagytermében közel 170-en ülték körül az asztalokat. Békéscsabai, lökösházi, szegedi és helybéli klubtagok.

A regionális találkozó résztvevőit Füzesi Ferenc vezetőségi tag köszöntötte, majd Horváth László mérnök-főtanácsos, a Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke tartott tájékoztatót a közhasznú civil szervezet munkájáról. Elmondta, a klubszövetség megpróbál együttműködni mindazokkal, akik a nyugdíjasok érdekében akarnak és tudnak is tenni, tisztelik az idős embereket, feléjük nyújtják segítő jobbjukat.

Az elnök arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a 130 ezer vasutas nyugdíjast tömörítő országos szövetség képviseletében helyet kapott a kormány mellett működő Idősügyi Tanácsban. Így közvetlen információkat kaphatnak, segítséget, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a nyugdíjasok élethelyzete, életminősége javuljon. Horváth László kitért arra, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után különös kihívást jelent a nyugdíjasokkal való törődés. Mint említette: az uniónak külön nincsenek szociális intézkedései, azok a nemzeti kormányokra vannak bízva. A csatlakozás után előttük is olyan lehetőségek nyílnak, amellyel hazai és nemzetközi pályázatok támogatásával javítani tudják szociális helyzetüket.

Az elnök a továbbiakban szólt arról, hogy az országos szövetség bekapcsolódott az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium által fölállított civil szociális fórum munkájába. Amely a remények szerint rendszeres támogatást nyújt majd a tagoknak. A tényt eddigi munkájuk elismeréseként kezelte, majd említést tett arról, hogy a civil szervezet munkáját négy munkabizottság segíti. A Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége az országos képviseletben kapott helyet. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a törvénytervezet előkészítésénél, a végrehajtási utasításokba az időskorú vasutasok véleménye bekerüljön, megfogalmazódjanak azok a jogos igények, amelyek a nyugdíjasok érdekeit szolgálják. El kell érnünk, hogy egyenrangú nyugdíjasai legyünk az Európai Uniónak - jelentette ki az elnök.

A Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége a jövő nemzedék érdekében elkészítette a "Nagyszülők az unokákért, unokák a nagyszülőkért" című kiemelt országos programját. A tanulmányt a parlament idősügyi tanácsa, melynek Horváth László elnök is tagja, megtárgyalta és elfogadta. Mint hallottuk, a program megvalósítására pénzeszközöket terveznek. (A témára későbbiekben visszatérünk.)

Mondi Miklós csomóponti főnök (az akkor még távollévő) Makra Zoltán gépé szeti főnök nevében is biztosította a jelenlévőket arról, hogy a programban szeretnék a nyugdíjasokat támogatni. Kijelentette: "Azt mondják, 2008-ban a 60. életévüket betöltöttek száma megelőzi majd a 20 év alattiak arányát. Az idősek, a nyugdíjasok nagyon fontosak a társadalom számára. Őket elfelejteni nem szabad. Számunkra az a feladat, hogy mi is teremtsük meg azt a jövőt, ami igazán megfelelő lesz az elkövetkező nemzedék számára. Sok elképzelésünk van még, amit szeretnénk megvalósítani."

A békéscsabai Vasutas Művelődési Ház igazgatója, Maczkó István is büszke arra, hogy vasutas dinasztiában született. Mint említette, ez egy nagy család, ami óriási érték is egyben, melyet a regionális találkozók is erősbítenek. A művelődési ház a továbbiakban is helyet ad majd a nyugdíjas kluboknak, létük biztosítva lesz a regionális intézményben. Feladatuk, hogy sajátos eszközeikkel segítsék őket. Számára Szentes példaértékű hely, nagy örömmel jön ide, hiszen úgy látja, jó kontaktusban, jó munkakapcsolatban élnek, dolgoznak a vasutasok - jelentette ki, majd mint az előtte szólók tették, egy csokor virággal köszöntötte a klub vezetőjét, Mucsi Sándornét, általa a helyi nyugdíjasokat eredményes munkájukért, a kiváló szervezésért. Rózsa, hiszen így ismerik a legtöbben Mucsinét, elcsukló hangon mondott köszönetet mindenért, utána pedig emléklapokat adott át a vendégeknek.
Azt követően már a beszélgetéseké, a szerepléseké, a vigalomé, a fesztelen, boldog együttlété volt a főszerep.

Lovas József


<<< Vissza