<<< Vissza

A lehetőségek küszöbén

2003. május 2.

 
Képünkön: Misku Norbert

Előző számunkban foglalkoztunk Maczelka Márk filmes sikerével. Annak apropóján, hogy a Horváth Mihály Gimnázium diákja Olaszországban elnyerte a legjobb rendezés díját. Azzal szinte egy időben valamivel közelebb, a szomszédos Csongrádon ugyancsak versenyre invitálták a diákalkotókat. A Múzsa Alapfokú Művészeti Iskola rendezte meg első országos videofilmes fesztiválját.

Az eseményt nagy érdeklődés kísérte. Közel száz általános és középiskolás diák küldte el munkáját, vett részt a versenyen. Köztük a szentesi Misku Norbert, aki több kategóriában próbált szerencsét. Sikerrel. A zsűri 2-2 első, illetve második díjjal honorálta munkáját. Etűd kategóriában az Evolúció című filmje első, a Reakció nevet viselő alkotása második, a Zárt ablak címmel készült animációs filmje szintén második, míg a kisfilmek kategóriájában a "HolMi" című alkotása első díjas lett.

A két fiú egyébként nagyon jól ismeri egymást. A barátság még a Horváth Mihály Gimnáziumból datálódott. Ahol Norbert is végzett, természetesen a drámai szak filmes tagozatán. Vagy nem is olyan természetes a dolog? Az általános iskolában még orvosnak készült. Aztán jött a gimnázium és... Egyik napról a másikra beleszeretett a moziba. Elhatározta, hogy filmes szakmát tanul. Lényegében a harmadik félévtől teszi a dolgát. Perjésné Dózsa Erzsébet és Papp László voltak a tanárai. Így múlt időben, mert amikor végzett, s hogy nem sikerült a felvételije, a Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola gazdasági-informatikai szakán tanul tovább. Jelenleg ötödéves.

- Orvos, filmes, informatikus. Akárhogy is nézzük, nem rokonszakmák - kötekedem. Norbi természetes határozottsággal válaszol.

- Így alakult - mondja. - De továbbra is a filmes szakma érdekel. Ezt az utat szeretném járni. Addig is tanulok és filmet csinálok.

- Hogyan? Társakkal vagy egyedül?

- Általában egyedül dolgozom. Néha Márknak segítek a munkában. Az a jó az egészben, hogy az ember megtanul látni. Figyelem a dolgokat, ami jó, azt begyűjtöm. Megírom a forgatókönyvet, azután elkészítem.

- Téma szerint mi az, ami érdekel?

- Változó. A Belügyminisztérium országos pályázatán harmadik lettem egy olyan filmmel, melyet ma már oktatásra is felhasználnak. Készítek humoros filmeket is. Más kategóriába illőket. Például animációs filmeket.

- Amikor elkészülnek az alkotások, bemutatják azokat, egy-egy versenyt követően mi lesz a sorsuk?

- Küldöm tovább a filmeket. Más versenyekre, fesztiválokra. Hiszen azok a filmes szakemberek szerint is értékesek.

Lovas József


<<< Vissza