<<< Vissza

Megszeretni egymás kultúráját
A német művészettel ismerkedtek

2003. május 2.

 

Hétfőn este a könyvtárban újabb állomásához érkezett a nagy európai kultúrákat bemutató rendezvénysorozat, melynek keretében ezúttal a német zene és irodalom klasszikusait élvezhették az érdeklődők. A Lajtha László Zeneiskola és a Városi Könyvtár közös szervezésű Német Kulturális Estjén a zeneiskola tanárai mellett a Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola, valamint a Koszta József Általános Iskola diákjai léptek fel.

Szűcs Lajos alpolgármester rövid köszöntője során elmondta: bár az európai uniós csatlakozás sok mindennek aktualitást ad, a környező országok kultúrájának megismerése ezen a kérdésen messze túlmutat. Az európai kultúrák azáltal váltak naggyá, hogy a történelem folyamán állandóan hatottak egymásra, fejlesztették egymást - tette hozzá.

Az esten szereplő diákok tolmácsolásában a német irodalom olyan halhatatlan alakjai szólaltak meg, mint Geothe, Heine és Thomas Mann. A közönség helyenként a német nyelv szépségeit is felfedezhette, hiszen az ifjú művészek egy-egy rövidebb alkotást eredeti nyelven is előadtak. A Lajtha László Zeneiskola tanárai révén pedig többek között Wagner és Schuman művei csendültek fel, míg az est vége felé Forgó Róbert és barátai Vogelweide versére adtak elő középkori zenét. Fellépett az előadáson Mihály Béla a zeneiskola igazgatója is, aki érdeklődésünkre elmondta, a nemzetek úgy tudnak igazán közel kerülni egymáshoz, ha egymás kultúráját is megismerik.

Hasonlóképp vélekedett Szűcs Lajos is, aki hozzátette, hogy a német kultúra megismerésének Szentesen különös ízt ad, hogy Sankt Augustin és Marktgröningen révén testvérvárosi kapcsolatokat is ápolunk a németekkel. Surányi Olga a Lajtha László Zeneiskola tanára a rendezvénysorozat megszervezésében vállalt nagy szerepet. Kérdésünkre elmondta: a mai előadás egy ciklus utolsó állomása. A nagy európai kultúrákat bemutató sorozat az olasz esttel kezdődött, a franciával és az orosszal folytatódott, s most a némettel zárul. A szervező rámutatott: az volt a céljuk, hogy a különféle iskolákkal együttműködve több korosztály figyelmét is ráirányítsák a kultúrák sokszínűségére.

Ennek érdekében választottak közismert, népszerű műveket repertoárjukba. Mint kifejtette, tradíciót kívántak teremteni, s terveikben szerepel a könyvtárral közösen folytatni a sikeres előadássorozatot. Ezt megerősítette G. Szabó Lenke könyvtárigazgató is, aki kiemelte e hagyomány fontosságát, mivel az ilyen estek segítenek megismerni szomszédaink művészeti értékeit. S bár az elhangzott irodalmi és zenei művek a rendkívül gazdag és sokrétű német kultúrának csak apró szeletét mutatták be, a hallgatók mégis egy olyan nemzet múltjába, történelmébe és művészeti életébe nyerhettek bepillantást, amely nem csak ezer szállal kötődik hazánkhoz, de az Európai kultúra szempontjából is meghatározó tudott maradni.

Püski Krisztián


<<< Vissza