<<< Vissza

Civilek a laktanyában

2003. május 2.

 
A szentesi laktanyában immár hagyomány, hogy évente egyszer nyitott kapukkal várják az érdeklődő fiatalokat és a nosztalgiázó idősebbeket. A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár katonái most is szívélyesen invitálták az érdeklődőket a katonaéletet bemutató napra.

Ragyogó napsütésben sorakoztak fel a műszaki dandár alegységei és fogadták a katonai vezetők köszöntését és az egykori huszárok tisztelgését.

Nagy megtiszteltetés érte az alakulatot. Elek város önkormányzatának döntése értelmében csapatzászlót adományoztak a szentesi műszaki csapatnak.
A katonák díszmenettel köszöntötték a frissen kapott jelképet, majd tucatnyi helyszínen fogadták az egyenruha és a hozzá tartozó technikák iránt érdeklődőket. Sportolók és néptáncosok, tűzoltók és atléták bemutatói és versenyei váltogatták egymást az alakulótéren.

Az ünnepség után Elek város polgármesterét kérdeztük:

- Hogyan születik meg a döntés egy város vezetőtestületében, hogy a szentesi műszaki dandár részére csapatzászlót adományozzanak?

- Sok eleki ember szolgált itt a szentesi alakulatnál, és mi is szerettünk volna azon települések közé tartozni, amelyek csapatzászlót adományoznak egy katonai alakulatnak. Ezzel is erősíteni szeretnénk a honvédség és a lakosság közötti baráti kapcsolatot. Többször beszélgettünk az alakulat parancsnokaival,
és ők is jártak Eleken, így már állandó a kapcsolatunk.


Kovács István ezredes, megbízott dandárparancsnok szobájában egy rövid alkalmi, de annál szívélyesebb köszöntés közepébe csöppentem. Lengyelország nagykövetségének katonai attaséja
rövid (magyarul elhangzott) köszöntő keretében, díszes üvegvázát adott át az alakulat parancsnokának,
emlékül hálájuk kifejezéseként.
Olvasóinknak is beszámoltunk arról, hogy egy lengyel katonai csoport autóbusza az árokban kötött ki
a szarvasi út mellett. A szentesi katonák segítették a Boszniába készülő csoportot, akik rövid
kényszerpihenő után folytatták az útjukat. A gyors segítségnek, az emberi, baráti hozzáállásnak szólt a katonadiplomata köszönete.

Kovács István ezredesnek pedig így szólt kérdésünk:

- Vajon milyen szerepe, jelentősége lehet egy nyitott laktanya napnak az alakulat életében?

- A nyitott nap a kapcsolódó rendezvényeknél többet jelent. Április 25-26-án ünnepeljük a
magyar műszaki csapatok napját és április utolsó szombatja az alakulat napja. Ehhez kötődik
a nyugdíjasaink találkozója és meghívjuk az egykori huszárok még élő tagjait, ünnepeljenek velünk.
A nyitottság lehetővé teszi azt is, hogy lássák az emberek, a civilek, miként zajlik az élet a laktanyában. Felhasználjuk az alkalmat arra is, hogy újabb személyeket toborozzunk az alakulat számára, szerződéses katonának.

A sok érdekes bemutató közül hármat kerestünk fel.

Polonyi Tibor alezredessel a búvárbemutató épülete előtt beszélgettünk, ami kicsik és nagyok között egyaránt, az egyik legnépszerűbb helyszínnek bizonyult a nyílt laktanya-napon. A látogató közönség megismerhette a víz alatti akadálypályát (benne a harckocsimakettel, zárttéri résszel), illetve a különböző készülékes merüléseket. Ezenkívül nehézbúvár felszereléssel is bemutattak néhány merülést a búvárok. Kérdésemre válaszolva az alezredes úr elmondta, hogy az év folyamán több esetben kérték a búvárok segítségét. Ilyen volt a januári tiszalöki jégtorlódás, ahol többek között vízi robbantási feladatokat végeztek. De érkeztek már rendőrségi felkérések is, különböző tárgykeresésekkel kapcsolatban. Külön színfoltja volt a bemutatónak egy vizsgázott búvár hölgy, aki Polonyi alezredes szerint a fiúk mezőnyében is az elsők között van.

A szentesi tűzoltók is színvonalas bemutatóval járultak hozzá a nyílt laktanya-nap sikeréhez. Mint Kajtár István tűzoltó őrnagytól megtudtam, nem "műsorszámmal" készültek, hanem igyekeztek ízelítőt adni a mindennapok feladataiból, munkafogásaiból. A bemutatón egy gépjármű-balesetimitációt, majd az autót felgyújtva egy tűzoltási gyakorlatot láthatott a népes közönség. Emellett a tűzoltók által használt eszközöket tekinthették meg az érdeklődők, egy arra kialakított pavilonban, s a gyerekek nagy örömére, közelebbről is meg lehetett ismerkedni a tűzoltóság járműveivel.

Ugyancsak feledhetetlen élménynek bizonyult a szentesi Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesület bemutatója. A lelkes csapat célja történelmi hagyományaink ápolása, kultúránk értékeinek megőrzése. A XIV-XV. századba, Károly Róbert korába kalauzolták el nézőiket, korhű ruházat, fegyverzet megjelenítésével, használatának bemutatásával. A látványos, és rendkívül akciódús eseményen gyalogos párviadalokat, hajítófegyver, íjász- és számszeríj bemutatót láthatott a nagyérdemű. A saját koreográfián alapuló, ám történészek szerint is korhű táncosok méltán kápráztatták el a közönséget. Sebők János, a 22 fős csapat kapitánya elmondta, hogy havonta 3-4 bemutatót tartanak országszerte, sőt már külföldön is öregbítették városunk hírnevét.

Az eseményről tudósított:
Kruzslicz Pál és Nánási Attila


<<< Vissza