<<< Vissza

Zárszámadás
 Tanácskozott a képviselő-testület

2003. május 2.

 
Elkészült a város önkormányzatának zárszámadása. A tavalyi esztendő költségvetési gazdálkodásáról szóló beszámolóból kitűnt, hogy a város lehetőségei a korábbi évekhez viszonyítva nem bővültek olyan mértékben, mint azt a költségvetés végösszegének növekedése alapján feltételezni lehet.

Annak ellenére, hogy az önkormányzat a tőle elvárható intézkedéseket a bevételek növelésére, illetve a kiadások csökkentésére megtette, lényeges színvonalnövelésre a 2002. évi költségvetésből nem volt lehetőség. A legfőbb törekvés az elmúlt évben is az alapellátás biztonságának megőrzése, az intézményi működés feltételeinek biztosítását tűzte ki célul.

A fejlesztési feladatok között a tavalyi esztendőben is jórészt pályázatokhoz kapcsolódó beruházások megvalósítása szerepelt, és csak kis részben nyílt lehetőség egyéb, sürgőssé vált feladatok végrehajtására. Az összehangolt és a takarékos gazdálkodást célzó elvek ellenére a 2002-es költségvetés végrehajtását, a tervezett feladatok megvalósítását a szűk forrás nagymértékben befolyásolta. A célok eléréséhez folyamatos egyeztetésre, a lehetőségek maximális kihasználására volt szükség.

A Fidesz vezette polgári összefogás az állami támogatások és az SZJA bevételek alakulására hívta fel a figyelmet, arra, hogy az előző évhez képest közel 20 millió forint csökkenéssel számol a költségvetés. Szirbik Imre polgármester elmondta, az önkormányzat a költségvetési rendelet elkészítésekor forráshiánnyal számolt. Ám a költségvetés egyensúlyát megőrizték, a forráshiány és a likviditási gondok ellenére a kitűzött célok többsége megvalósult.


<<< Vissza