<<< Vissza

"Akár lasszóval is fognák a multit"

2003. március 28.

 
Elterjedt a hír, hogy Szentes önkormányzata igen komoly lépéseket tett egy multinacionális hipermarket áruház létesítése érdekében.
Mi, Szentesen élő és dolgozó kereskedők nem igazán értjük eme nagy felbuzdulást, mivel vásárlóink jelzése szerint az ellátás a városban megfelelő. A helybeliek a kis üzletekben megtalálják azt a választékot, amelyre nap mint nap szükségük lehet, a hazai tulajdonú áruházakban pedig (az előbbieken túl) azt a magas színvonalú kiszolgálást, amely semmiben sem különbözik a hipermarketekben tapasztaltaktól.

Éppen ezért párbeszédet kezdeményeztünk 35 kereskedő közel 400 alkalmazottja nevében Szirbik Imre polgármester úrral, aki elmondta, hogy szó sincs "lasszózásról", bár kétségtelen, hogy két szupermarket-hálózat is érdeklődik a szentesi piac iránt, s valóban nem lenne ellenükre egy hipermarket betelepülése sem. Ezek az egységek azonban semmiképpen sem építkezhetnének a belvárosban, éppen a jelenleg is itt dolgozó kereskedők érdekeire való tekintettel.

Nincsenek illúzióink, a multinacionális cégek eddig majdnem mindenhol (Csongrád pl. megakadályozta) nyithattak üzleteket, ahol akartak.

Azt azonban le akarjuk szögezni, hogy a tapasztalatok nem egyértelműen pozitívak. A hipermarketek ugyanis olyan tőkeerővel rendelkeznek, amelynek köszönhetően teljes egészében át tudják rendezni egy-egy település kereskedelmi térképét. Agresszív márka- és árpolitikájukkal tönkreteszik magyar versenytársaikat. Általános tapasztalat, hogy a nemzetközi láncok boltnyitásukkal teremtenek ugyan 80-100 munkahelyet, de ennek legalább a dupláját szüntetik meg. Eltűnnek a kiskereskedők, megnehezülnek a hazai láncok munkafeltételei. Ez pedig azért tragédia, mert a helybeli kereskedők lokálpatrióták is. Aktív szereplői a városok közéletének, támogatói a helyi rendezvényeknek, kulturális és sporteseményeknek, nyereségüket pedig az adott településen fektetik be.
A multik ezzel szemben a megszerzett profitot kiviszik az országból. Az is tapasztalat, hogy a versenytársak tönkretétele után felemelik áraikat!

Ismétlem: nem akadályozható meg a multik betelepülése. Hiba azonban "piros szőnyeggel" várni őket!
Mi helyi kereskedők azt kérjük az önkormányzattól és a lakosságtól, hogy gondolják át mindezt, mielőtt lelkesen támogatnák a hipermarketek betelepítését. Hisszük, hogy a közös gondolkodás révén megtalálhatjuk azt a megoldást, amellyel megőrizhetőek a napjainkban működő kereskedelmi egységek, melyek a lakosságot és a várost szolgálják.

Mészáros Zoltán
a Szentes és Vidéke Áfész
elnöke


<<< Vissza