<<< Vissza

Nyelvművelők a Petőfiben

2003. február 28.

 
Régi hagyomány a Petőfi Sándor Általános Iskolában, hogy az intézmény vendégül látja a megye legjobb anyanyelvápolóit. A hét elején Makóról, Szegedről, Csanádpalotáról, valamint városunk iskoláiból érkeztek diákok és kísérő tanárok.

Az országos "Nyelvünkben élünk" magyar nyelvi kommunikációs versenyen két korcsoportban láttak munkához a gyerekek. Először írásbeli dolgozattal kellett megbirkózniuk, melyben a pünkösdi népszokásokhoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk. Ezt követően szóban mutatták be tudásukat. Két téma kifejtése közül választhattak a kisdiákok: az elsőben a szülőföld egy-egy kulturális nevezetességét, értékét kellett bemutatniuk, a másodikban pedig az olvasás szerepéről beszélhettek. Felelősségteljes gondolatok jellemezték mindkét téma kifejtését. A versenyen szereplő nyelvművelők már tudták, hogy mi számít kulturális értéknek, miért szükséges megbecsülni a múlt kincseit, de azzal is tisztában voltak, hogy az olvasás minden ember számára nagyon fontos. A könyvek szerepe a legkorszerűbb ismeretszerzési eszközök korában is elengedhetetlen. Az egyik kisdiák tömören fogalmazta meg, hogy a könyvekben olvasható sorok nemcsak ismereteket szolgáltatnak, hanem gyönyörködtetnek.

A verseny eredménye: 7. osztály: 1. Szeri Krisztina (Koszta isk., felkészítő: Dévayné Szabó Éva), 2. Börönte Dóra (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea), 3. Kocsis Katalin (Koszta isk., fk.: Tóthné Hlavács Mária).
8. osztály: 1. Nagypál Ádám (Csongrád, Batsányi gimn., fk.: Lovas Laura),
2. Maróti Veronika (Szeged, Madách isk., fk.: Kertész Józsefné), 3. Kovács
Nóra (Makó, Belvárosi isk., fk.: Puruczky Józsefné).

Az írásbeli és szóbeli feladatok, valamint a részletes eredmények a www.szentesinfo.hu/mozaik címen megtekinthetők.
Az országos versenyt Budapesten májusban rendezik meg, ahol mindkét korcsoport győztese képviseli majd megyénket.

Kis-Rácz Antalné
közoktatási szakértő


<<< Vissza