Tisztelgés a főorvos előtt

In memoriam dr. Dragon Károly. A soha el nem mondott búcsúbeszéd. Dr. Kovács Ágnes igazgató főorvos immár a balesetsebészeti osztály emeletén szólt az ünnepség résztvevőihez. És szólt dr. Dragon Károlyhoz. Elmondta búcsúbeszédét, melyben említést tett arra, hogy már betegen, „szárnyaszegetten” ismerte meg és dolgozhatott a főorvossal. Mindig azt a virtuóz operatőrt látja benne, akiről kollégái beszéltek. „A film jóvoltából saját művedet,  műtétedet láthattad. Kevesen lettek volna képesek a nagy életet kettétörő történés után ilyen teljes életre, amire te voltál képes. Hiányozni fogsz, hiányzik a hangod, ahogy az egészségügyet, a kórházat érintő dolgokról beszélsz. Barátságod szívemben őrzöm. Lantos Györgyi szobrászművész reliefjével köztünk maradsz örökre” – mondta az igazgató főorvos.

A másik emlékező dr. Hulin István volt. Már húsz éve Szekszárdon él és dolgozik. Mint mondta: a magyar traumatológia országos hálózata kialakításának egyik állomása volt a szentesi kórház balesetsebészeti osztálya, ahol segédorvosként dolgozott. Az önálló traumatológia első alapító főorvosa dr. Dragon Károly lett.

– Hárman voltunk a segédorvosai. Hihetetlen türelemmel megtanított bennünket a sebvarrásra, a törések, ficamok helyretételére. Ma sem tudom elképzelni, hogyan bírta türelemmel a rengeteg segítségkérést, bármikor mehettünk hozzá tanácsért. Már majdnem traumatológusnak éreztük magunkat, amikor 1969-ben szeretett főnökünket a ki tudja milyen magas szakmai csúcsra vezető karrierben tragikus agyvérzés érte. Még az életben maradása is kétséges volt. Együtt mentem vele a mentőben Budapestre, az Országos Traumatológiai Intézetbe. Hála Istennek túlélte! Sőt! Igaz, manuális tevékenységet már nem végzett, ám kiváló főorvosként tevékenykedett tovább – emlékezett a főorvos, majd így folytatta beszédét:

– Szerette a dzsesszt. Művészlélek is lakozott benne. Valamikor a 80-as évek első felében egy időben és helyen vehettünk át országos kitüntetést, ő az amatőr filmművészetéért. Társasági emberként is csodálatos volt. A mai napig büszke vagyok arra, hogy fiatal orvosként a barátja lehettem.

*

Dr. Bugyi István mellszobra és dr. Dragon Károly reliefjének alkotója Lantos Györgyi szobrászművész. Az avatási ünnepséget követően a kórház ebédlőjében folytatódott az egészségügyi intézmény és annak tudományos bizottsága által szervezett megemlékezés. Kollégák, munkatársak szóltak a két főorvosról, nem feledve azt, hogy mindketten a Bugyi-iskolában nevelkedtek, s váltak neves szakemberekké. Hiszen, mint említették, Szenteshez kötődik a protézisek hazai gyártásának zseniális ötlete. Az ötletet dr. Badó Zoltán professzortól nem lehet elvitatni.

L. J.