Gripenek és a város

Nem mondanám, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter lelohasztotta volna a kedélyeket Szentesen. Már ami a Gripen repülôgépek körüli huzavonát érinti. A miniszter lakossági fórumon jelentette be, hogy nincs kibékülve a svédek gyártmányával, mivel a repülôgéptípust nem tartja a legjobbnak. Azt mondta, egy városnak nem szabad erre alapoznia gazdasági jövôjét.

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan látja mindezt Szirbik Imre polgármester. A város elsô embere készséggel válaszolt a kérdésre.

– Szentes nem a katonai oldaláról érdekelt a dologban, hanem az ellentételezési program révén. Ami azt jelenti, hogy a magyar állam a Gripen program alapján kiköti, a svédek Magyarországon fektetnek be. Számunkra az lenne a jó, ha a kérdés kapcsán a katonai dolgok nyugvópontra jutnának, és akkor a gazdaság elkezdhetné a maga tevékenységét. Azokat a szerzôdéseket, amit a SAAB megkötött a várossal, azt a kormányzat tiszteletben tartja, és az ellentételezési program alapkérdésének tekinti. Amirôl most vita folyik, az a dolgok katonai része, reméljük, azok hamar tisztázódnak és utána megkezdôdhet a gazdasági rész is. Én hiszem, olyan program részévé válhatunk, amely Szentes gazdasága számára lendítô erôt ad. Elmondhatjuk, az érdeklôdés a svéd befektetôk részérôl megtörtént. Elôkészítô munkálatok folynak, elsôsorban kiajánlási szinten, tanulmányoznak bennünket. Mindettôl függetlenül a Svédablak Kft. mûködik, igaz, a cégnél most tulajdonosváltás lesz, ám az lényeges változásokat nem jelent. Közel negyven embernek ad munkát – jelentette be a polgármester.

(lovas)