Nyolcvan éve alakult a Hungerit elôdje

Három kiállításon szerepelnek

Talán nem mindenki elôtt ismert, hogy a szentesi cégek közül a Hungerit Rt. jogelôdjét még 1922-ben alapították. A távoli múltról és a nagyon közeli jelenrôl is kérdeztük Magyar József, vezérigazgatót.

– Nyolcvanéves cégnél dolgoznak. Mennyire ismerik ezt az emberek?

– Valóban régen, most nyolcvan éve alapították meg a városban. Akkor még csak baromfifelvásárlás- és értékesítés folyt, vágást csak késôbb végeztek. 1948-ig magántulajdonban volt, majd államosították és Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat néven mûködött. 1989-ben kezdôdött a privatizáció, a tovább feldolgozó részbôl lett a Hungerit, és végül 1994. március 21-étôl került mindkét rész újból magántulajdonba. Szeretnénk, ha errôl minden dolgozónk tudna.

– Megemlékeznek-e errôl – a gyár számára – a “történelmi tényrôl?”

– Az év végén akarunk errôl megemlékezni. A jelenlegi, rossz gazdasági helyzetben nem lenne okos sokat ünnepelni magunkat. A megemlékezés azért tükrözi majd: a Hungerit annak köszönheti létét, hogy elôdeink megalapították a baromfifelvásárlást.

– Az ôszi szezonban több kiállításra és bemutatóra készülnek. Melyek ezek és hol rendezik meg?

– Hirtelen hármat is sorolhatok. Az elsô az új, szegedi expo területén nyílik, szeptember végén. Négynapos élelmiszeripari- és mezôgazdasági kiállítást rendeznek. Majd Párizsban tartják október végén a kétévente hagyományos vásárt. November végén pedig a Foodapesten szerepelünk. Mindhárom bemutatón a teljes termékskálánkat szeretnénk bemutatni. Elsôsorban az új termékeket és a tovább feldolgozott áruinkat. Reméljük újdonsággal is jelentkezünk.

– A szegedi bemutatón védnökséget is vállalt a kiállítás felett. Mennyire fontos a cégnek ez a dél-alföldi vásár?

– Nehéz rangsorolni a kiállításokat, a szegedi az elsô, regionális és élelmiszeripari kiállítás. Sok szakember érkezik, ezért kapcsolatokat lehet szerezni, alakítani. Bôvebbet a vásár után tudok majd mondani.

– A budapesti vásár már hagyományos a szakkiállítások körében! Mitôl hasznos ez az esemény?

– Egy jó reklám a cégeknek, szinte kötelezô ott megjelenni. Igazi üzletkötés ezen a vásáron ritka. Szakemberek látogatják a vásárt, sok külföldi is jelen van. Százhatvan négyzetméteres kiállítóhelyünkön várjuk a partnereket és a kereskedôket.

– Legutóbb a csirkeértékesítési gondokról beszéltünk, úgy két hónapja. Mi változott azóta?

– Talán kicsit élénkült a piac. Az áraknál még most sem értük el a januári-februári mértéket. Nagy az ellenállás, fôleg az áruházláncoknál. Exportban sem értük el a régi árakat. Remélem, hogy október közepére sikerül visszatornázni a májusban lezuhant árat és végre helyreáll a baromfipiacon a rend.