Jó minőségű az idei búza

Újdonság a bécsi perec

Közeledik augusztus 20-a. Szent István királyunkra emlékezve, az új kenyér ünnepe. Vajon mit jelent a kenyeret elkészítő péknek ez a nap? Azon túlmenően, hogy jeles ünnepet, békét, ugyanakkor munkát is, különösen ha többnapos ünnepről lévén szó. Azután várakozást, kíváncsisággal telt búzaérlelő napokat: milyen lesz az új termés, a belőle készült liszt, a kisült kenyér?

A Rónasági Kenyér Sütőipari Kft. szentesi kenyérgyárában beszélgetünk. Vendéglátóim, Mucsi László ügyvezető és Horváth József gyárvezető arról tájékoztatnak, hogy az új név nem régi keletű, és nem jelent különösebb változást sem, hiszen a gazdasági társaság továbbra is az Árpád Agrár Rt. százszázalékos tulajdonában van. Ők úgy mondják: az Árpád-csoport tagja.

Mucsi László érdeklődésünkre elmondta, hogy idén kevesebb búza termett, de a minősége jobb, mint a tavalyinak volt. A sikértartalma 30 és 33 százalék között van. Amiből jobb minőségű liszt készül. S ha már jobb minőségű a liszt, akkor a pékek is sokkal könnyebben, bár nagyobb odafigyeléssel jobb minőségű kenyeret gyártanak.

A Rónasági Sütőipari Kft.-hez három üzem tartozik: a vásárhelyi, a mindszenti és a szentesi kenyérgyár. Együtt összesen 25 féle kenyeret és 70-80 fajta péksüteményt készítenek. (A mindszenti gyár egymaga 65 félét süt.) Az üzemek kisegítik egymást, a boltokban, különösen a szakboltokban a sütőipari kft. minden terméke megtalálható. S ha már a szakboltokról beszélünk, Horváth Jánostól azt is megtudjuk, hogy várhatóan szeptember derekán Csongrádon is nyitnak új szakboltot a nagytemplom melletti üzletházban.

Milyen kenyeret sütnek? Mint hallottuk, Szentes lakosságának 40 százaléka Árpád-kenyeret eszik. Tehát megfelel a kívánalmaknak. Szállítanak Csongrádra (egészen Baksig), a környező községekbe. Elkészültek egy új termékkel is, bajor- vagy bécsi perecnek is mondják. Nem a már szokásos sós péksüteményről van szó, inkább édes perecről, szezámmaggal szórják meg a tetejét. Valamivel nagyobb a súlya, mint a sósperecé. Augusztus 20-án már lehet kóstolni.

A kenyérgyár idén is részt vesz a hétvégi csongrádi kenyérünnepen, hagyományos kemencében sütnek majd kenyérlángost.

L. J.