A város nyugati kapuja

Már korábban elindult a folyamat, melyben a város egy-egy kiemelt pontjának felújítását, megújulását tervezte el az önkormányzat. A munkavégzés mára jelentős szakaszához érkezett: a város nyugati kapujának, a ligetbejárat és környékének rendbehozatalához.

– Tavasszal avattuk fel a II. világháborús emlékmű közel ezer nevet tartalmazó részét. Megszépült a Kurca–part, és most annak részeként felújításra került a liget bejárata, valamint azzal szemben a Dózsa-ház – mondta Szirbik Imre polgármester minapi sajtótájékoztatóján.

Elhangzott, a ’30-as években épült Dózsa-ház felújítása két ütemben történt meg. Tavaly az Árpád Agrár Rt. segítségével elkészült a nagy tornaterem és a hozzátartozó épületrész belső villanyszerelése, festése, valamint a parketta felújítása. Mint megtudtuk, a munkát elsősorban a Szilver Táncsportegyesület igényeinek megfelelően végezték el, hiszen a város egyik legeredményesebb sportegyesületéről van szó. A tornaterem falára tükröket építettek be, majd különböző felszerelésekkel látták el, ami a tánc gyakorlásához, műveléséhez és az edzésekhez szükséges. Ez évre maradt az öltözőrendszer felújítása, valamint a homlokzat rendbehozatala. Az öltözők felújításához a Szilver TSE teremtette meg az anyagi fedezetet, míg a homlokzat-felújítást és a környezet rendezését a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács támogatásával az önkormányzat finanszírozta.

Ezenkívül Szirbik Imre szólt arról, hogy a liget bejáratánál visszaállították az eredetivel hasonló arányú és kialakítású kaput, ami így már méltó környezetet biztosít a II. világháborús emlékműnek és a hamarosan elkészülő látványfürdő uszodai bejáratának. A polgármester kijelentette: ez az együttes, beleértve a Kurca-partot is, egy méltó kaput nyit a városba érkezőknek, ami egyre rendezettebb és szebb lesz, és ahol otthonra talál mindenki, aki ebben a városban jobbat akar.

Ami pedig az anyagiakat illeti, megtudhattuk, mi mennyibe került a városnak. Így például a Dózsa-ház felújítása 6,5 millió forintot tett ki, ám az összes költséget nem kellett a településnek állnia. A helyhatóság az összeg hetven százalékát pályázaton nyerte a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanácstól, a hiányzó részt saját forrásaiból tette hozzá. A ligetkapu teljes egészében az önkormányzat költségvetéséből épült, a városellátó intézmény anyagi forrásának felhasználásával. A „számla” 800 ezer forintot takar. A II. világháborús emlékmű újraállítása, valamint környezetének rendezése közel egymillió forintjába került a helyi költségvetésnek.

– Bízom benne, hogy ezek a ráfordítások valamennyiünk örömét szolgálják. A Dózsa-ház, mint sportlétesítmény felújítása része annak a folyamatnak, mely a sportcsarnok felépítésével kezdődött, elvezetett oda, hogy valamennyi iskolánknak van tornaterme, megépült a fedett teniszcsarnok, villanyvilágítást kapott a labdarúgó edzőpálya. A folyamat részeként reméljük, hogy rövidesen napirendre kerülhet az uszoda továbbfejlesztéseként az úszó- és vízilabdasport tárgyi létesítményeinek bővítése.

L. J.