Fülöp a franciákkal edz

Fülöp Tibor neve nem ismeretlen a vízilabdás berkekben, hiszen játékosként és edzőként is letette névjegyét, nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is. Tudásának és sikereinek köszönhetően egy évvel ezelőtt meghívták Franciaországba edzőnek. Ahová a meghívás szólt a Reims-Natation-89-Water Polo együtteséhez. Ott is sikeresen dolgozott, de erről beszéljen Ő maga.

- Egy évvel ezelőtt azzal a céllal hívott magyar edzőt a Reims vízilabda- csapata, hogy visszakerüljenek az első osztályba. Ez sikerült. A Francia II. osztály bajnokságának 18 összecsapásából 16-ot megnyertünk, egy döntetlent értünk el, s egyszer hagytuk el vesztesen a pályát. A II. osztály bajnoki aranya mellett a francia egyetemi bajnokságot is megnyertük. A visszajelzések azt bizonyítják, hogy elégedettek voltak a munkámmal, újabb egy évre meghosszabbították a szerződésemet.

- A francia sportban túlnyomórészt profi sportolók szerepelnek. A vízilabdára ez mennyire igaz?

- Az általam edzett együttesben, két profi játékos, egy szlovák és egy magyar tevékenykedik, a többiek munka vagy tanulás mellett végzik az edzést. Én jómagam profi edzőként dolgozom. Ezért kapom a fizetésem, mást nem kell csinálnom. Megemlítem, van 2-3 olyan klub, ahol szinte minden játékos profi.

- A nyelvi akadályokat hogyan sikerült legyőzni?

- Nehezen, mert két hónappal a II. osztály rajtja előtt kaptam a felkérést. Nagyon nehéz a francia nyelv, az elején sok gondot okozott, de ffolyamatosan tanulom. A szaknyelvet már tudom használni. A játékosok az edzésen már megértik, amit mondani akarok. Az utolsó 1-2 hónapban  taktikai dolgokba is bele tudtam nyúlni mérkőzés közben. Mikor nem ment szóval, bementem a vízbe, és megmutattam a végrehajtandó feladatot.

- A hazai vízilabdát ismerve, hová helyezné a francia vízilabdát? Gondolok itt jelenlegi csapatára.

 A reimsi csapat a magyar vízilabdázáshoz viszonyítva a másodosztály első felében vagy az első osztály utolsó felében végezne. Van 3-4 kimondottan tehetséges játékos és van a már említett két profi. Ők nagyon jó adottságokkal rendelkeznek. Mivel a srácok tanulás és munka mellett űzik e sportot, ezért nem veszik nagyon  komolyan.

- Mi a különbség a francia és a magyar vízilabda között?

- A galloknál keményebb a játék. A játékvezetők lényegesen képzetlenebbek, főleg a II. osztályban. Nincsenek mindig tisztában a szabályokkal, ezért kicsit durvább a játék. Sok magyar, orosz, szlovák játékost igazolnak a francia I. osztályba. Szeretnék ezt a sportágat is felfuttatni.

- Szakmailag az Ön számára nem tűnik-e visszalépésnek a kinti munka, hiszen itthon LEN-kupában szereplő csapatot is irányított. Szentesen az OB I-ben éveken át sikeresen helytállt.

- Nem hiszem, hogy ez visszalépés lenne, hiszen ha az ember edzőként bárhol dolgozik, képzi magát. Mindig frissítem a tudásanyagomat, én is tanácsokat kérek francia, magyar, spanyol klubedzőktől, kapok edzésterveket is, így ez nem lehet visszalépés számomra.

- A következő bajnoki idényre milyen tervei vannak? Ismét bízik a francia I. osztályban szereplő csapat szereplésében?

- A reimsi elvárás a biztos bentmaradás, úgy hiszem ez megvalósítható.

- Honvágyat szokott még érezni ?

- Természetesen hiányzott a családom, a barátok, a szentesi uszoda légköre. Most a családommal megyek vissza, remélem a honvágy így el fog múlni.

D. V. Z.