A református nagytemplomban

A galambok is munkát adnak

A református nagytemplom renoválására ebben az esztendőben két pályázatot nyújtott be a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál 6 millió forintra pályáztak és 5 milliót nyertek. Ami Kovách Péter lelkész véleménye szerint nagyon jó eredménynek számít, hiszen – végignézve az országos listát – az első helyezettek között vannak az összeg nagysága tekintetében.

A másik: a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán 20 millió forintra adták be az igényüket, amiből az előzetes jelzések szerint 15 milliót megnyertek. Ám erről még nem kaptak hivatalos értesítést, csak telefonon tudatták velük a jó hírt. A harmadik összeg még az előző kormány pénzügyminiszterétől, Varga Mihálytól származik, aki az egyházközség kérésére 16 millió forint átutalásáról rendelkezett. Így összesen 36 millió forint van a nagytemplom tetejének rendbetételére. Ám az egész tető fölújítása mintegy 80 millió forintba kerülne. Ennek az összegnek szép lassan a feléhez értek.

– Mikor indulhat a munka? – érdeklődtünk Kovách Pétertől.

A lelkész elgondolkodott valamelyest, láthatóan számba vette a lehetőségeket, s a több éve folyó építési-felújítási munkák rejtelmei között már-már szakértőként eligazodva a következőket válaszolta:

– Mint ismeretes, a munkálatokhoz közbeszerzési eljárás szükséges. Az is elvesz legalább három hónapot a kezdéstől. Így azt gondoltuk, hogy az idén nem indítjuk el a beruházást. Remélem, hogy a jövő évre átcsoportosíthatjuk majd a pénzösszeget, és tavasszal megkezdődhetnek a munkák. Az lenne a jó, ha a harminchat millió forinthoz valahonnan tudnánk még szerezni annyi pénzt, hogy a tetőzet egyszeri nekifutással elkészülhessen.

– Most az a cél, hogy bizonyos pénzforrásokat találjanak – vetettük közbe.

– Igen. Várhatóan el fog készülni a templom második emeleti karzatán a galéria, amely két részből áll. A hosszabb, északi karzaton egy egyházközség-történeti és részben ehhez kapcsolódó várostörténeti kiállítás létrehozása foglalkoztat bennünket, a torony felöli oldal karzatán pedig egy időszaki kiállítási tér kialakítása szerepel a tervben.

– A pénztelenség mellett miért van erre szükség?

– Azért, mert az új funkciót az egyik nyertes pályázat előírja.

– A templomban jelenleg is folyik a munka. Mit dolgoznak az emberek?

– A torony felöli két karzat vasbeton lemezzel történő megerősítése folyamatban van. Utána jön majd a vakolás, a dúcolások elbontása, a padok visszahelyezése. Visszaállítjuk az eredeti állapotot. A templom padlásterében is munkálkodnak, a padlástérben és a toronyban lévő hulladék, a fölhalmozódott galambtrágya eltávolítását végzik az emberek. A tető faszerkezetének gombafertőzéséhez nagyban hozzájárult a még meglévő jó néhány köbméter galambtrágya. Eltávolítása után teljes fertőtlenítés lesz a tetőn. Azon vagyunk, hogy a galambok minden lehetséges útját a továbbiakban lezárjuk. Majd csak ezek után kezdődhet el a tetőfelújítás.

Lovas József