Szigorúbb a szabályozás

A tünetek alapján nevezték el kergemarhakórnak a szarvasmarhák BSE betegségét. A kórokozó prion a juh surlókórjának a szarvasmarhákra átalakult változata. Európában olyan állományoknál találták meg, amelyeket juhból készült húslisztel is etettek. Hazánkban az elmúlt évtizedekben sem volt gyakorlat a szarvasmarhák állati eredetu fehérjékkel való etetése - egy-két kivételtol eltekintve - de a betegség feltûnése óta sokkal szigorúbb a feldolgozás szabályozása. Angliában például 1962-ben jelentosen enyhítették az eloírásokat, nem követelték meg a 3 bar nyomáson, 132 fokos homérsékleten való feldolgozást, hanem elégnek tartották a 100 fokot. Azóta kiderült, hogy a kórokozó ezen a homérsékelten nem pusztul el, így alakulhatott ki a betegség.

Vajon milyen intézkedéseket hoztak hazánkban? Errol dr. Gombos András kerületi foállatorvos nyilatkozott.

-Magyarországon évek óta szúrópróbaszeruen már végeztek BSE laboratóriumi vizsgálatokat, ami minden esetben negatív eredménnyel zárult. A jelenlegi Európai Uniós és a hazai eloírások arról szólnak, hogy valamennyi 30 hónapnál idosebb levágott vagy elpusztult szarvasmarha agyvelejét meg kell vizsgálni. A vett mintát az Országos Állategészségügyi Intézet ellenorzi. A korhatár oka, hogy a betegséget okozó prion 2,5 évesnél fiatalabb állat estében még nem okoz klinikai és kórbonctani elváltozást, azaz nem mutatható ki. A levágott állat egyes részeit fokozottan veszélyesnek minosíti a rendelet, így a fejet, a gerincoszlopot, a bélrendszert az ország minden helyérol Tökölre szállítják és ott megsemmisítik.

Szigorodott a szarvasmarhák vágásának a szabályozása is. Az elküldött minta kivizsgálásáig - ami 48 órát vesz igénybe - a húst tárolni kell, a veszélyes hulladékot pedig el kell szállítani. Ezeket a feltételeket több vágóhíd nem tudta vagy nem akarta teljesíteni, ezért beszüntette a marhavágást. Szentesen és térségében sehol nem vágnak marhát, a környéken Hódmezovásárhelyen, Földeákon és Szeged környékén muködik vágóhíd a házivágásokat pedig jogszabály tiltja meg.

A bevezetett vizsgálatokra és magára a betegségre még évekig kell számítani, mivel a lappangási idô 10 év is lehet, sôt elképzelhetô, hogy a rendelkezéseket a juhokra is kiterjesztik a közeljövôben.