Egy csepp vadnyugat

A város különbözô pontjain vannak egymástól elszigetelt lovardák, lovas tanyák, de az együttmûködés hiánya miatt ez még nem jelent “városi lovas életet”. Hiányoznak a versenyek is, amik újra feléleszthetnék a szentesiek lószeretetét.

Ezen szeretnénk most egy kicsit változtatni egy különleges lovasverseny megrendezésével. A helyi feltételek hiánya miatt azonban egyelôre Fábiánsebestyénben a Kinizsi 2000 Rt.-ben, ahol már minden adott.

Hogy a verseny miért is különleges? Mert a lovassportok egy hazánkban most feltörekvôben lévô új ágát, a westernlovaglást mutatja be.

A “westernlovaglás” hallatán a legtöbben rodeóra (vadló vagy bika megülésére), illetve lasszós cowboy mutatványokra gondolnak. Pedig a western lovassport – amely jövôre hazánkban is hivatalos lovassportággá fog válni – valami más. Ugyanúgy különbözô ágakból áll, mint a hagyományos angol stílusú lovaglás (= díjlovaglás, díjugratás, military, stb.). A westernlovaglás számai között is megtalálható a díjlovaglás, akadálylovaglás, stb., csak másként.

Hogy miért éppen westernlovaglás? Mert mi, a verseny rendezôi a szentesi IC Ranch, ennek a sportnak vagyunk szerelmesei, és az erre a stílusú lovaglásra alkalmas lovakat, az amerikai quarter horse-ot tenyésztjük. (A verseny fôvédnöke az országos szervezetû Magyar Westernlovas Egyesület, aminek Szentes a székhelye!)

Miért jobb ez a lovaglási stílus, mint a hagyományos? – kérdezik sokan, a hóbortunkon csodálkozva. Egyik stílus sem jobb vagy rosszabb a másiknál! A lovas igényei, a ló felhasználási területe (díjugratás, díjlovaglás, hobbi...) és a tulajdonságai határozzák meg a legoptimálisabb lovaglási stílusát. Aki például ugratni szeretne, annak nem ajánlatos a western stílus. Aki viszont lovát például “csak” szabadidô-lovaglásra használja, annak azonban ez a legtökéletesebb.

Hogy miért érdekelheti a westernverseny a szentesi, Szentes környéki lovasokat? Hogy a közönségnek mit tudunk nyújtani?

Egyrészt egy nem mindennapi hangulatú countryzenétôl pezsgô, érdekességekkel teli versenyt. Mindenki, de fôleg a lovasok számára érdekes lovasbemutatókat, pl. az amerikai “suttogók” módszereibôl: hogyan lehet egy olyan lovat rövid idôn belül felküldeni a lószállítóba, ami addig egyáltalán nem akart bemenni oda, vagy hogyan lehet a karámban egy olyan lovat magunkhoz hívni és megfogni, ami addig rendszeresen elszaladt az ember elôl, továbbá country táncbemutatót a közönség bevonásával, fajtabemutatót, a régi vadnyugat mintájára készült cowboy bemutatót, stb.

Istenes Csilla