Dobossy úgy megy, hogy marad

Véget ért egy fejezet

Képaláírás: Rejtô E. Tibor (jobbról) átadja Dobossy Lajosnak az oklevelet (Fotó: Böbe)

Május 8-án, kedden a kora esti órákban Dobossy Lajost köszöntötte a szakma. A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. szentesi fiókjának igazgatóját. Abból az alkalomból, hogy ilyetén pozíciójában azon a napon dolgozott utoljára. Utoljára – embernek nem tetszô szó, amit ennek ellenére annyiszor kiejtünk életünk során.

A nap ünnepeltje, az elmúlt negyven év hôse nyugállományba vonul. Különleges esemény részesei lehetünk, hiszen manapság ritka alkalom az, hogy az emberek ennyire lojálisak maradnak munkahelyükkel szemben. Évtizedekig szolgálnak kimagasló színvonalon egy ügyet, egy szervezetet. Dobossy Lajos, negyvenhét éve dolgozik a bankszakmában.

– Számos bankszakember került ki a keze alól, kimagasló üzleti eredmények fûzôdnek a nevéhez. Most, hogy az utolsó hivatalos munkanapját tölti itt a bankban, szeretném ezt az összes munkatárs nevében megköszönni – mondta Rejtô E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. vezérigazgatója.

Egy életút nagy vonalakban: 1954 óta dolgozik a bankszakmában. Pályafutását a Magyar Nemzeti Bank fiókjánál kezdte, ott tanulta meg a szakma alapjait. A ’60-as évek elején az ipari csoport, majd a hitelügyi részleg vezetôje, 1972-ben igazgatóhelyettese lett. 1975-ben szerzett diplomát a Pénzügyi és Számviteli Fôiskolán. Azt követôen rövid idôn belül a szentesi fiók vezetôjévé nevezték ki. ’87. január 1-jei hatállyal az MNB jogutódjaként létrejövô Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt. szentesi fiókjának vezetôjeként dolgozott tovább.

Eredményes munkásságát számos kitüntetés jelzi. Közülük talán a legmagasabb a szentesi fiók kifogástalan számviteli, forgalmi és értéknövelési munkájáért kapott vezérigazgatói elismerés. Irányítása alatt nyerte el a KHB a szentesi önkormányzat számlavezetését, majd a francia tulajdonban lévô Kontavill Rt., a japán császár asztalára is rendszeresen szállító Hungerit Rt. és a Pankotai Agrár Rt. finanszírozásának jelentôs részét. Az ô érdeme, hogy a lakossági és vállalati üzletág szétválását követôen a fiók elsô kategóriába került. A kétszintû bankrendszer létrejöttével a szentesi fiók vezetô szerepet tölt be a térség finanszírozásában.

Egészen különleges ember, mondják róla a munkatársak. Fantasztikusan jó kapcsolatteremtô és problémamegoldó készséggel, kiváló humorérzékkel, határozottsággal rendelkezik. Dobossy Lajost azonban nemcsak szakmai tapasztalatai segítették, hanem vízilabdázóként is megtanult kitartóan harcolni. A szeniorok között ma is játszik. Munkatársai mindig számíthattak rá. Nehéz helyzetben az ô kitartása és nyugalma adott erôt a többieknek, tudták, sosem hagyná cserben csapatát.

Utolsó munkanapján az elmúlt évtizedekben elért kimagasló eredménye, elkötelezett, példaértékû munkájáért a vezérigazgató a KHB Rt. nevében elismerô oklevelet adott át Dobossy Lajosnak. Bejelentette továbbá, hogy útjaik nem válnak el teljesen. Megállapodtak abban, hogy a bankot tanácsadóként továbbra is képviseli majd a régió üzleti világában.

Határozottság ide, kemény problémamegoldó képesség oda, azért csak elérzékenyül az ember. Így történt ez Dobossy Lajos esetében is. De hát meg lehet törölni a könnyezô szemet, máris mosoly villan az arcon, és... Azt mondja a népes tábor elôtt:

– Úgy gondolom, az a 47 év, amirôl beszélünk, az nem sok, de nem is kevés. Igaz, eltelt rajtam, de nem érzem magam rokkantnak. Nincs itt a világvége. A belsô átszervezéssel igazából olyan nagy dolog nem történt a banknál, ugyanazokkal az emberekkel fognak találkozni az ügyfelek. Én is itt fogok téblábolni. Remélem, tudom úgy segíteni a bankot a továbbiakban is, hogy a már meglévô színvonalat megtartjuk. És hát a jó munka nem feltétlen az igazgatónak köszönhetô a cégnél, hanem annak elsôsorban, hogy milyen embereket tudott összeszedni. A csapat, az a lényeg. Ezt soha nem szabad elfelejteni.

L. J.

(Fotó: Böbe)