Elismerték a tûzoltókat - Egymilliós ruhába öltöznek

Közúti baleset, vízkár, belvíz, árvíz, elemi csapás, viharkár, állatbaleset, fakidôlés, halott kiemelése, eltûnt személy keresése, életmentés, épületomlás, omlásveszély, betegszállítás (mentôknek nyújtottak segítséget), munkahelyi baleset, búvárfelderítés, gázszivárgás, árokba csúszás, halpusztulás felmérése, mentôautó-vontatás, állványomlás, darázsveszély, kifolyt üzemanyag, forgalmi akadály megszüntetése. Idén a tûzesetek mellett ilyen káreseményekhez riasztották a szentesi tûzoltókat. Sokoldalú, nélkülözhetetlen munkájukat az önkormányzat “Szentes Városért” emlékplakettel ismerte el.

– Milyen esztendôt zárt a szentesi tûzoltóság?

– Nagyon mozgalmasat és nagyon nagy költséggel járó évet zártunk. Szakmai szempontból rendkívül széles skálán mozog az a terület, ahova a tûzoltóságot hívják, s ahol a rendelkezésünkre álló eszközökkel, kiképzett állománnyal tudunk segítséget nyújtani.

– Számtalan éles helyzetben volt részük. Hogyan készülnek fel ezekre?

– Az éles helyzeteket mindig megelôzi egy kiképzési idôszak, ami éves terv alapján történik. Ebben napra, órára lebontva megvan, hogy milyen jellegû feladatokat kell az állománynak végrehajtania, hány elméleti, és gyakorlati órát kell vennie. Ahhoz, hogy a mentési feladatokat el tudjuk végezni, az állományt fel kell készíteni. Ez gyakran nem könnyû. Erre példa, amikor egy alkalommal darázsveszély volt. Ilyen esetre valójában még kiképzéseken sem lehet igazán felkészülni. Annyi tanulsága azért volt, hogy vettünk védôfelszerelést, s így hasonló helyzetben könnyebben lépünk. Idén búvár és alpintechnikai kiképzésben tudtunk részesíteni tûzoltókat. A vizsgát még nem tették le, de jövô tavasszal már ezeket a feladatokat is képes lesz megoldani a szentesi tûzoltóság.

– Versenyeken is részt vettek ebben az esztendôben. Merre jártak és milyen eredménnyel?

– Idén elôször egy megyei versenyen 100 méteres akadálypályán és a 800 l/perces kismotor fecskendô szerelésben elsô helyet szereztünk. Itt elhoztuk az összetett elsô helyezést, míg egyéniben egy második helyezéssel és egy vándorkupával lettünk gazdagabbak. Ezzel az eredménnyel mi képviseltük a megyei hivatásos önkormányzati tûzoltókat az országos versenyen, Tatán. Itt sajnos, a technika kicsit megviccelt bennünket, tizenegyedikek lettünk a huszonhárom csapatból. Egészen más jellegû verseny volt Nyíregyházán. Itt a feladatok már picit hasonlítottak az éles helyzetekhez, hiszen a pályán közlekedési akadályok és olyan beépített elemek voltak, ahol már felszerelést is kellett használni, így például magasból menteni, légzôkészüléket használni. Ilyen versenyen elôször voltunk, a feladatot sem ismertük, és a technika itt is közbeszólt, amit ugyan, ott a helyszínen próbáltunk helyrehozni, de nem igazán sikerült. Azonban minden fáradtság ellenére a fiúk még egyszer végigmentek az akadályon. Ezért a versenybizottság úgy döntött, hogy Fair Play-díjat ad a csapatnak. Ezen a versenyen egyébként összetettben ötödikek lettünk.

– Említette a technikát. Jól felszerelt a szentesi tûzoltóság?

– Az országos átlaghoz képest talán egy picivel jobb. Ez annak is köszönhetô, hogy nagyon sok szakmai megmérettetésen ott vagyunk, másrészt pedig a pályázati önrészeket az önkormányzat tudja vállalni. Idén sikerült vásárolni öt komplett búvárruhát, hôérzékelôt, gázkoncentráció mérôt, két tömör gázvédô ruhát, aminek darabja egymillió forintba kerül, valamint 14 védôruhát. Ezeknek köszönhetôen a tûzoltó is kicsit nagyobb biztonságban érzi magát, amikor egy bevetésen vesz részt.

– Milyen elismerésben részesülnek a tûzoltók?

– Az elismerések egy része megyei keretbôl történik. A szentesi parancsnokságról két személy az idén kapott miniszteri dicséretet és jutalmat. Volt egy lakástüzünk, az ott végzett munkáért három tûzoltó országos fôigazgatói dicséretet és jutalmat kapott. Valamint ebben az évben parancsnokságunk megkapta a belvíz és az árvízvédelmi munkákért a “Szentes Városért”-emlékérmet.

Horváth Ágnes