Ötórai tea mellett

Támadták a kispiacot

Még dr. Sipos Ferenc fõorvos is elcsodálkozott az aránylag nagy érdeklõdés láttán. Mert ahogy mondta, a mai világban, aki tíz embernél többet össze tud verbuválni egy rendezvényre, az már ügyes szervezõnek titulálható. Az Együtt Szentesért Egyesület minapi összejövetelén szép számban összegyultek az emberek.

Ötórai teára szólt az invitálás a Páterház étterembe, ahol a cég vendégeként ülték körbe az asztalokat az érdeklõdõk. Többségükben az egyesület tagjai. A '98-ban alakult civil szervezet megpróbál pártsemlegesen muködni, de mint tudjuk, a politikát nem lehet teljesen kizárni az élet ritmusából. Mondta is az elnöklõ Sipos doktor, hogy emiatt támogatások és támadások egyaránt érték az egyesületet. Amelynek már a nevében is benne van a meghatározott cél és feladat: együtt tenni, dolgozni a városért.

És együtt gondolkodni sokakkal. A szellemi kapacitás adott, hiszen aktív üzletemberek, intézményvezetõk állnak a civil szervezet mögött, s próbálják gyarapítani a település értékeit, nem pedig megtévesztett öregemberek, mint ahogyan egynémelyek titulálták a "gyülekezetet" - poentírozott az elnök.

"Az akarat bennünk van a jóra, a szépre" - jegyezte meg dr. Széchenyiné Csergõ Judit társelnök, témákat gyujtve a délutáni beszélgetéshez. Amibõl akad temérdek, csak elkezdeni nehéz. Ilyen téma lehet például a nemrégiben megalakult új civil szervezet is, amirõl azért sokat beszélnek a városban. Mi errõl az elnök véleménye? - kérdezték többen is.

- A demokráciában a pártok mellett lényeges tényezõ a civil szervezetek alakulása. Mi is részt kívánunk venni a közéletben, már a kisemberek miatt sem nélkülözhetjük ezt a feladatot. Hogy van egy másik szervezet? Amíg tesz valamit Szentesért, s a tevékenysége összeegyeztethetõ a város érdekével, addig nincs vele bajom. Hiszen így van ez az országban másutt is. De azzal már igenis van gondom, amikor aktív politikusok alakítanak civil szervezeteket - válaszolta dr. Sipos Ferenc.

Az egyesület elnöke kitért más témákra is, mint például az évek óta húzódó Pefõfi-komplexum kérdése, amely még mindig idegen tulajdonban van, bírósági úton próbálják a hajdan bagóért eladott épületet visszaszerezni. A volt megyeháza már a város tulajdonában van ugyan, ám a felújítására beadott pályázat az idén nem nyert. Várhatóan a múzeum és a levéltár használja majd a jövõben a patinás épületet, amelynek falai között nagyszeru bálakat rendeztek valaha. A Kurcával kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy ahol már horgászversenyt akarnak rendezni, ott nem lehet nagy baj!

Vida Attiláné a központi ABC melletti "kispiac" megszüntetését szorgalmazta. Elismerte ugyan, hogy az valamikor az alacsony jövedelmu emberek kereset-kiegészítését szolgálta, de ma már nem a kiskertekben termelt árukat kínálják ott, verekednek a helyekért, s a kofák uralkodnak a területen. Dr. Sipos Ferenc válaszában kitért arra, hogy a piac hallgatólagosan muködik, érdekessége az egésznek az, hogy amikor be akarták zárni, éppen a vásárlók tiltakoztak a megszüntetése ellen. Végezetül még egy felvetés az Együtt Szentesért Egyesület rendezvényén elhangzottakból. Arról van szó, hogy divat lett Szentesen a rózsaszín. A hozzászóló megjegyezte: most minden házat olyanra festenek. Neki nem tetszik - jelentette ki határozottan.

L. J.