Doktor úr, kérem!

Hol mérik a csontsuruséget?

A csontritkulás kiszurésére alkalmas Achilles III. Lunar típusú hordozható készülék immár egy éve üzemel a szentesi kórház rendelõintézetében. Így hát ismét felkerestük dr. Beliczay Tamás fõorvost, hogy beszéljen a csontritkulás tüneteirõl, kezelésérõl, illetve a szurés gyorsaságáról, hasznosságáról.

Mi okozza a csontritkulást? Az osteoporosisnak különbözõ okai vannak. Nõknél a nõi nemi hormonok muködésének megszunése, ami 45-55 éves kor között szokott bekövetkezni. Azoknál a nõknél, akiknél nagyon korán megszunik a menstruáció, náluk még hamarább várható az osteoporosis kialakulása. A férfiaknál is jelentkezik a csontritkulás, de az õ esetükben tíz évvel késõbb fordul elõ.

A csontritkulás tüneteirõl így szólt dr. Beliczay Tamás: - A csontritkulásnak határozott tünetei nincsenek. Derékfájás, végtagfájdalom is lehet tünet, de a már kialakult osteoporosis jele a testsúly- és magasság csökkenése. A betegség olyan pathológiás törésekhez is vezethet, amelyeket nem egy nagyobb mechanikai sérülés okoz. Egy rossz mozdulat, szerencsétlen lépés vagy akár egy erõteljesebb megtámaszkodás nyomán is törhet a csukló, a combnyak, a csigolya is. Általában a fájdalom hívja fel a figyelmet a bajra, és ekkor kell orvoshoz fordulni.

Arra a kérdésre, hogy népbetegség-e a csontritkulás, a következõket válaszolta a fõorvos: - Igen. Magyarországon körülbelül kilencszázezren szenvednek különbözõ fokú csontritkulásban. Nagyon fontos a tej és a tejtermékek rendszeres fogyasztása, tehát a kálcium bevitele a szervezetbe. Egy felnõtt ember napi szükséglete ezer milligramm, ami egy liter tej vagy tíz dekagramm sajt elfogyasztásával érhetõ el. Lényeges a sportolás, mindennap legalább egy órai fizikai munka, az intenzív séta. De vannak olyan betegségek, amelyek hajlamosítanak, és egyes gyógyszerek folyamatos szedésének is lehet következménye csontritkulás. A nõknek a szurést 45-55 év között, a férfiaknak 50 éves kor fölött ajánlatos igénybe venniük.

Mennyi ideig tart a "kezelés"? Mindössze két percet vesz igénybe a szurés, ami abszolút fájdalommentes, sõt a legkisebb kényelmetlenséget is nélkülözi. A páciensnek csak a cipõjétõl és zoknijától kell megszabadulnia, attól is csak az egyik lábán, s a lábfejét kell a készülékre helyeznie. Tehát nagyon rövid idõ alatt átesik a páciens a vizsgálaton, és egy értékes lelet kerül a birtokába.

Hol szurik a csontritkulást? A szentesi kórház rendelõintézetében, a nõgyógyászati szakrendelésen a II. emeleten. Hétfõ-szerda-csütörtök 13-16, kedden 13-18, pénteken 13-14 óráig várják a lakosságot. A vizsgálat ingyenes, és a kartont sem kell kikérni. Hangsúlyozta még a fõorvos úr, hogy délelõtt is fogadják a szurésre érkezõket.

Dr. Beliczay Tamás elmondta: a készülék rendkívüli elõnye mobilsága, szállíthatósága. Terveik szerint ebben a hónapban már a környezõ településekre is eljutnak, s az ottani orvosi rendelõben, egészségházban végeznek majd szurést, megkönnyítve így a Szentestõl távolabb lakó idõsebb emberek dolgát.

(Úgy vélem nem lehet elégszer kérni olvasóinkat arra, hogy írjanak, telefonáljanak bátran, ha valamire kíváncsiak az egészségükkel kapcsolatban. A szakemberektõl mindig megkapjuk a helyes választ a felmerült problémákra. Ha levelet küldenek, akkor íme címünk: Szentesi Élet Szerkesztõsége 6600 Szentes, Kossuth u. 8., ha telefonon szeretnének üzenetet hagyni, akkor a 311-563-as számot tárcsázzák.)

Csáki Anikó