Szociális tábor Szigligeten

A családsegítõ központ ez évben is megszervezte a már több mint fél évtizede hagyományoknak örvendõ szociális táborát Szigligeten, az önkormányzat tulajdonában és az intézmény üzemeltetésében lévõ üdülõben.

Minden évben a tanévkezdést megelõzõ augusztusi héten negyven, nehezebb anyagi körülmények között nevelkedõ 6-15 év közötti gyermeknek nyílik lehetõsége, hogy egy hetet töltsön a Balaton-parton. A szállás, napi háromszori étkezés, színes programok - egyrészt strandolás, túrázás, akadályverseny, másrészt múzeum-, kastély-, várlátogatás - mellett a belépõket és az útiköltséget is biztosítani tudjuk. A gyermekek irányítását az intézmény kollégái látják el. A szabadidõs programok mellett személyiségfejlesztõ és egészségmegõrzõ játékok, beszélgetések is helyet kapnak.

A kezdeti évben egy gálamusor bevételébõl finanszírozta intézményünk a tábort, az azt követõ években pedig pályázati lehetõségeket kihasználva igyekeztünk megteremteni a nem csekély összeget a szülõk némi, szinte névleges anyagi befizetése mellett.

Mára a tábor szervezése, a gyermekek meghívása az intézmény szakterületein keresztül történik. Módszertani gyermekjóléti szolgálatunkkal, családsegítõ szolgálatunkkal és pedagógiai szakszolgálatunkkal kapcsolatot tartó családok gyermekei kapják a lehetõséget. Természetesen a létszám a három szakterület által ellátott gyermekek számának csak töredéke, de minden évben igyekszünk újabb 40 gyermeknek lehetõséget adni.

Azt gondolom, büszkék lehetünk, hogy gyönyöru környezetben, tiszta, rendezett, igaz ráfordítást igénylõ üdülõt mondhat magáénak a város, ahová a szociális hátrányban nevelkedõ gyermekek is eljutnak.

Reméljük, hogy az elkövetkezendõ években is lehetõsége marad intézményünknek, hogy a város adta értékeket a gyermekek érdekében is igénybe vegyük.

László Gyöngyi

gyermekjóléti vezetõ