Világbajnokok randevúja Fábiánsebestyénben

Nagy kihívások elõtt a lovassport

Országos minõsítõ és válogató fogathajtó versenyt rendeznek május 5-6-7-én a Csongrád megyei Fábiánsebestyénben. A házigazda Kinizsi 2000 Rt. - melynek nagydíjáért versenyeznek a 17. fábiáni lovas napokon - vezérigazgatója, Farkas Sándor országgyûlési képviselõ, a Magyar Lovas Szövetség elnöke a napokban tájékoztatóra invitálta a médiák képviselõit, s mondandójának "megerõsítéseként" e körben köszöntötte a megjelent fogathajtó világbajnokokat: Bárdos Györgyöt, Juhász Lászlót, a Lázár fivéreket, Vilmost és Zoltánt, valamint Tóth Ferencet, a Kinizsi 2000 Rt. vezetõjét, aki a magyar fogathajtó válogatott tartalék versenyzõje volt a kecskeméti vb-n.

- A versenyzõk nagy kihívás elõtt állnak - mondta a szövetség elnöke. Hiszen Amerikában egyes, míg az európai kontinensen négyesfogat-hajtó világbajnokságot rendeznek ebben az évben. Bízom abban, hogy a felkészülés és a válogató verseny elsõ színhelyén a tavalyihoz hasonló sorozat indulhat el, amikor is olyan sikereket ért el a fogathajtó társadalom, amelyekre sokáig büszkék leszünk.

A szövetség elnöke a lovassportra váró kihívások között említette még a debreceni díjugrató ifjúsági Európa-bajnokságot augusztus közepén, továbbá szólt arról, hogy Sydneyben is lesz magyar lovas résztvevõ, biztos utazóként Túri Józsefet említette, de meglehet, hogy mellette 1-2 millitary versenyzõ is el fog indulni az olimpián.

A fábiáni verseny elsõ napján a díjhajtást, a másodikon a maratonhajtást bonyolítják le. Az ehhez kapcsolódó kulturális programban bemutatkozik a község asszonykórusa, õket követi a már hagyományos tûzijáték, majd várhatóan jó hangulatú lovasbálban múlathatják az idõt az érdeklõdõk, népszerû elõadómûvész társaságában.

A vasárnap ünnepi jelleget öltõ hangulatában rendezik meg az akadályhajtást, lesz csikósbemutató, lovagi torna, a vendégek kocsikázhatnak és lovagolhatnak a kedvük szerint. Az eredményhirdetés elõtt a szentesi fúvószenekar játszik, majd megejtik a tombolasorsolást, amelynek fõnyereménye egy egyéves méncsikó. A rendezõk megfelelõ vendéglátást ígérnek, elfogadható áron.

A szövetség sajtóreferense, Baranyai Antal arról tájékoztatta a jelenlévõket, hogy a válogató versenyen - melynek fõvédnöke dr. Matolcsy György gazdasági miniszter - a magyar fogathajtó sport meghatározó személyiségei indulnak. A négyesfogatok kategóriájában például öt, világbajnokságot is megjárt fogathajtó ül bakra a válogatón. Már említettük a nagy visszatérõket, Bárdos Györgyöt és Juhász Lászlót, mellettük ott lesz a fábiáni pályán Bozsik József, Dobrovitz József és Józsa Vendel is, a kettesfogatok kategóriájában a Lázár testvérek mellett például Nyúl Zoltán. Csupán érdekességként: vannak átülések is, mint például a vásárhelyi Benkõ Sándor az idén a kettesbõl az egyesfogatok kategóriájában, míg a szegedi Hódi Károly a kettesbõl a négyesfogatok mezõnyében próbál szerencsét.

Lovas József