Agócs Henrietta konyhájában

E heti háziasszonyunkat a fõtéri sörözõ vezetõjeként ismerhetik. Az Agócs Henivel készült Fortélyok sokáig emlékezetes marad számomra. Ha jól számolom, úgy kilenc telefonhívás és három személyes találkozó kellett ahhoz, hogy bepillanthassunk konyhájába - még ha képletesen is. Megérte: egyszeru, gyorsan elkészíthetõ ételeket mutat be nekünk Heni. Ahogy mesélte, általában a jóízu, hagyományos rántotthúsos-pörköltes ebédeket készíti. Kedvelik a tésztákat is, elõször ezekbõl mondott kettõt:

- A rakott tésztához kifõzök fél kiló kagylótésztát. Közben kevés olajon megdinsztelek egy fej hagymát, és ha már üveges, hozzáadok negyed kiló tisztított, szeletelt gombát és fél kiló darált húst. Sóval, borssal, vegetával ízesítem, és nagy lángon összepárolom, összesütöm. Végül adok hozzá egy pohár tejfölt is. Kikenek egy jénai tálat, az aljára terítek egy sor fõtt tésztát, ízesítem, erre jön egy sor hús, és így tovább. A tetejére is öntök egy pohár tejfölt, azután fél óra alatt összesütöm.

A másik kedvencünk a bolognai makaróni. Elõbb itt is kifõzzük a fél kiló makarónit, és közben feltesz-szük párolni az egy fej vöröshagymát. Adunk hozzá negyed kiló tisztított, aprított gombát, fél kiló darált húst és húsz deka húsos császárszalonnát apró kockákra vágva. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, pici majorannával is megszórjuk. Csípõs ketchupot öntünk rá. Összesütjük, a kifõtt tészta tetejére öntve tálaljuk, bõven megszórjuk reszelt sajttal.

- A könnyebb ételeket kedvelik?

- A kislányom például egyáltalán nem eszik húst, és minden másnap zöldborsófõzeléket kér. Azért szoktam disznóhúst is készíteni, például a tavaszi húsostálat. Karajt veszek hozzá, kiklopfolom, és sóval, borssal, vegetával fuszerezett lisztbe forgatom. Hirtelen lángon kicsit átsütöm. Megtisztítok és felszeletelek két fej vöröshagymát, körülbelül tíz gerezd fokhagymát, negyed kiló gombát, ízlés szerint sárgarépát, krumplit. Kell még hozzá borsó és zöldbab is. Tuzálló tál aljára terítünk egy sor krumplit és minden zöldségbõl egy sort. Erre következik egy réteg hús, majd megint zöldség. Így folytatjuk, végül pici vizet öntünk alá, és lefóliázva egy óra hosszat pároljuk a sütõben. Ha már jól átpuhult, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.

- Valaki említette, hogy nagyon finoman készíti a harcsát. Elmondaná, hogyan?

- Afrikai harcsát veszek hozzá, megtisztítom, besózom. Megszórom borssal, vegetával, majorannával is, és bekenem fokhagymakrémmel. Pici vajdarabkákat rakok rájuk. Betekerjük alufóliába, és elõmelegített sütõben fél óra alatt készre pároljuk. Olyan puha lesz, hogy szinte szétomlik a tányéron. Citromkarikákkal tálaljuk.

- Milyen gyorsan elkészíthetõ édességet ajánlana a háziasszonyoknak?

- A Tiramisut. Kész dobozos krémport szoktam venni hozzá, akkor már csak egy vékony piskótalapot kell sütni. Lapos, kerek tál aljára teszem a tésztát, meglocsolom tejjel felengedett, cukros kávéval, Amarettóval és egy kis rummal. A krémport a leírás szerint kikavarom tejjel és tejszínnel, megtöltöm vele a kibélelt tálat. Elsimítom a krémet, kakaóporral szórom meg a tetejét.

J. Z.