Tehetségeink (f)elismerése

A nagy havazások hetében országot jártam. Siófokon tárlatot nyitottam a dél-balatoni művelôdési központban, amellyett a park mellett, ahol Szabics Feri bácsi gyönyörű faragott játszótere található. Annak az erdélyi származású festôművésznek, Holányi Juliannának, az akvarell-kiállítását mutattam be a helyi művészetbarátoknak, akiknek elsô magyarországi kiállítására 10 évvel ezelôtt épp Szentesen került sor, amikor a háttérbe szorított alkotó tehetség átmenekült családjával a határon. Ceausescu elôl… Tudom, hogy számtalan lakás falát díszítik a városban Holányi-akvarellek. Én is elgyönyörködtem a befutott művész munkáiban, közben ottfogott a hó, és csak harmadnapra eresztett a szorításából. Hallottam már háromnapos lakodalomról, búcsúbálról, mulatságról, de ez volt életem elsô, három napig tartó tárlatnyitogatója.

Visszafelé a fôvároson keresztül jöttem, és körülnéztem, ahol érdemes. A Budai Várban, a Mátyás-templommal szemközt található a Magyar Kultúra Háza. Ennek a palotának a földszintjén és emeleti galériájában nyitották meg a hazai alkotók méltó bemutatását célzó kiállítást. Amint beléptem, azonnal Bíró Jenô, Berkecz István olajképein akadt meg pillantásom, Major Anna akvarellje tűnt szemembe, Bese László fekete kerámiáira lehettem büszke. A nemrég elhunyt Katona Imre és Váczi Imre figyelemre méltó munkái elôtt többen megálltak, újságírók is, csodálkozva azon, hogy eddig nem ismerték e tehetségek nevét. Szilvási Zsuzsa festménye is elismerést kapott. Jó érzéssel töltött el, hogy a több mint másfél évtizede a tisztiklubban megalapított művészetbarátok társasága ilyen rangos kiállítással szerepel még ma is a fôvárosban. Nem dolgoztunk hiába…

A Magyar Honvédség Művelôdési Házában, a Stefánia úton újabb kiállításra invitált a megállító tábla. A “Szentesrôl indult” Holányi képe elôtt éreztem rá igazán, mennyi mindent ki tud fejezni a vízfesték, ha tehetség kezébe kerül az ecset.

Kôbányán a Pataky Művelôdési Házban megrohantak az emlékek, amikor dr. Csíky László portréit magyarázta az egyik kolléga, valószínűleg az egyik tévéadás rendezôjének… Meny-nyi biztatás és rábeszélés kellett ahhoz, hogy körzeti orvosunk elsô három szobrát végül is a nyilvánosság elé tárja az 1988. évi “Tehetségeink tárlatán”! Most meg? A francia köztársasági elnök nyári pihenôhelyére hívták meg a jövô év nyarára a karikatúra- és portrészobrairól híres szentesi orvost, munkáinak bemutatójára. Sajnálom, hogy Szentesen máig nem találtunk egy helyet, a vendég és turistacsalogató látványosságnak sem utolsó állandó kiállításának. Talán a városi könyvtárban méltóképpen tudnának vigyázni a kitűnô plasztikákra…

Tudom már, milyen érzés egy szülônek, ha valamelyik gyermeke sikert ér el. Dr. Czakó Tamás, kórházunk sebészorvosa igazán irigylésre méltó családapa lehet, hiszen a fia, Gábor a Parlamentben Pokorni Zoltán oktatási minisztertôl vehette át a havi 15.000 Ft miniszterelnöki ösztöndíjjal járó elismerést és a személyes meghívót Orbán Viktor kormányfôhöz, mert az idén a középiskolások Bangkokban rendezett kémia olimpiáján ezüstérmet szerzett.

Nádor István