Új autó a tűzoltóknak

Öröm a tűzoltóságon. Egy új autót mutatott be Koszt György tűzoltó alezredes a laktanya udvarán. A középkategóriás gépjárműfecskendôt pár napja hozták Szentesre, várhatóan egy hónap múlva lesz hadra fogható. Addigra a személyzetet is ki kell rá képezni.

Mit jelent ez a fejlesztés a szentesi tűzoltóság életében? Mint megtudtuk, az eddigi gépjárműfecskendôk 2 ezer, illetve ezer literes tartályú kocsik voltak. Az új technika egymagában 4 ezer liter vizet visz a helyszínre.

– A vizet most már gazdaságosan tudjuk felhasználni, hatékonyabb oltás mellett – mondta a tűzoltóparancsnok. – Nagyobb területen lehet egyszerre oltani. Ezzel szinte megduplázódott a munkatársaim teljesítménye. Olütástechnikai része lényegesen fejlettebb, szivattyúja szintén, motorikusan is jó, kipróbált konstrukció, háromszázötven lóerôvel, százzal többel, mint ami eddig volt.

– A legénységnek van rá jogosítványa?

– A felszereléseket már ismerik. A szivattyújára, ami több mint tízmillió forintot ér, a gépkocsivezetônek külön vizsgát kell tennie.

– Hogyan jutottak az autóhoz?

– Pályázat útján. Még ‘97-ben megírtuk, s most tudták teljesíteni. Az ára hatvanötmillió forint. Az önkormányzat az összeg húsz százalékával járult hozzá. Most tíz autót adtak át az országban, kár lett volna kihagyni ezt a nagy lehetôséget. A vonulások száma közel négyszáz egy évben. Az új kocsival már gyorsabban beavatkozhatunk az oltásba, a reflektorral egy esetleges balesetnél a mentôsök is jobban látnak.

– Az önkormányzat jó szívvel adta ezt az összeget? – kérdeztük Szirbik Imre polgármestert.

– Igen, hiszen a szentesi tűzoltóság személyi állománya az elmúlt évek munkájával igazolta rátermettségét. Egy olyan kollektíva eszközbeszerzését támogattuk, amely az országban is kivívta a szakma elismerését, így a város lakosságának megbecsülését is. Hiszen amikor tűzrôl, vízrôl vagy viharról, esetleg balesetrôl volt szó, rájuk mindig számítani lehetett. Amit a technikai hiányosságok eddig nem tettek lehetôvé, azt szakmai felkészültséggel, példamutatással pótolták.

Természetesen ez a közel tizenhárommillió forint nagyon nagy pénz, különösen akkor, amikor százötvenmilliós költségvetési hiánnyal küzd a város. A képviselô-testület azonban mérlegelve a helyzetet, úgy döntött, hogy akár hitelfelvétel árán is, de nem szalajtja el azt az alkalmat, hogy ilyen nagyszerű technika szolgálhassa a szentesiek biztonságát – mondta Szirbik Imre.

L. J.

Felajánlások

A tűzoltóautó árát, pontosabban a bekerülési összeg 20 százalékát – amely 13,5 millió forint – ebben az évben kell kigazdálkodnia az önkormányzatnak, amennyiben nem akar fejlesztési hitelt felvenni. Az új autó átvételével ugyanis kötelezettséget vállalt a helyhatóság. De hogy ne kelljen akkora hitelt felvenni, a képviselô-testület a lakosság segítségét kérte oly módon, hogy az önkormányzatot terhelô fizetési kötelezettség enyhítése érdekében – a lehetôségeikhez mérten – járuljon hozzá a tűzoltófecskendô beszerzésének költségeihez.

A kérést Orbán István települési képviselô, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke kezdeményezte, egyben 10 ezer forintot föl is ajánlott az autóra. Hozzá csatlakozott Szarvas Pál alpolgármester is. A befizetéseket a 10402836-2831203900000000 számú, Polgármesteri Hivatal Szentes költségvetési elszámolási számlára várják, melyet a hivatal költségvetési csoportjánál igényelhetnek az adakozók.