Lakásügyi kálváriák

Benkõéknek költöznie kell, de Benkõék nem akarnak költözni. Legalább is abba a lakásba, amelyet felajánlottak számukra. A házaspár jelenleg a Horváth Mihály utca 6. szám alatt lakik, szemben a DeRuggi kávéházzal. Az épületet, amelyben élnek, bontásra ítélték, ezért kellene menniük, ám nem tudnak egyezségre jutni a lakásügyi hivatallal. ifj. Benkõ Pál, valamint felesége Erzsébet a hét elején számoltak be kálváriájukról.Természetesen megkerestük a a közigazgatási osztály vezetõjét is, mondja el az álláspontját.

- Névjegyzékbe is kerültünk, állítólag a sürgõsségi listán is rajt vagyunk, ennek ellenére nem tudnak számunkra a külön lakást biztosítani, csak akkor ha a "tanácsi" lakásokból elhalálozik valaki. Nekünk viszont innen mindenképpen költözni kellene, mert hamarosan indul a bontás. Ennek  egyelõre az az akadálya, hogy még bent lakunk. A legnagyobb gond az, hogy közös lakásba akarnak helyezni a szülõkkel, a húgommal és annak gyerekével és minket ötünket.

- Milyen lakást ajánlottak fel önöknek?

- Egy 3 szobásat. Jelenleg egy kettõszobásban lakunk, de ez a 3 szoba sem lehet megoldás 9 ember számára 3 családnak. Eddig dr. Bodor Jánosné azt kifogásolta, hogy nem vagyunk rajta a névjegyzéken. Most rákerültünk, ennek ellenére nem változott semmi. Azt tanácsolták, hogy menjünk albérletbe a 3 gyerekkel. Azzal is riogattak bennünket, hogy ha ilyen erõszakosak vagyunk, akkor  akár bíróság elé is kerülhet az ügyünk. 

- Mikor kezdõdik a bontás?

- Pontosan nem tudjuk. Eddig egy család költözött ki, egy házaspár egy gyermekkel. Õk egy 1+ 2 fél szobás lakást kaptak, ugyanakkorát, mint amekkorát nekünk kilencünknek ajánlották fel. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy a szülõkkel együtt menjünk, de mi külön akarunk költözni. Ezt az igényünket egyébként a gyámhatóság, az óvoda, az iskola is támogatja.

- Mi történik akkor, ha holnap költözni kell?

- Semmi, mi maradunk. Rakjanak ki bennünket nyugodtan az utcára. Mi nem zsúfolódunk össze öten egy szobába. A központban szeretnénk egy lakást, ahol normális körülmények között tudnánk élni. 

***

A közigazgatási osztály vezetõje Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera a következõket mondta az esetrõl.

- A Horváth M. utcában hat lakás van, folyamatosan ürítjük ki ezeket, amint a polgármesteri hivatal  lakáshoz jut. A nehézséget az okozza, hogy a Horváth M. u. 6. szám alatt lakók nem akármilyen lakást fogadnak el, pedig már mindannyiuknak felajánlottunk másikat. Sõt olyan is volt, hogy már aláírt szerzõdésünk is volt, de az illetõ visszamondta a lakást. Jelenleg 4 ügy van itt folyamatban, megpróbálunk velünk megegyezni. Szeretnénk mindenkinek olyan lakást adni, ami nekik megfelelõ. Ez azért nehéz, mert egyrészt nincs sok lakásunk, másrészt mindenki szeretne jobb körülmények közé kerülni, ugyanakkor szeretne kevesebb lakbért és rezsit fizetni. 

- Mikor kell kiköltözniük az ittlakóknak?

- Ha arról lenne szó, hogy a városrendezési terv végrehajtása már ott tartana, hogy a területre sürgõsen szükségünk lenne, akkor lehetõségünk lenne arra, hogy kényszert vegyünk igénybe a kiköltöztetést illetõen. 

Ezek önkormányzati bérlakások, ha le kell bontani õket, akkor a törvény kimondja, hogy hasonló lakást kell biztosítanunk és akár kényszerrel is ki lehetne költöztetni az ott lakókat. Egyelõre nem tart ott a városrendezési terv végrehajtása, hogy erre sor kerüljön. Folyamatosan tárgyalásban állunk a családokkal. 

- A Benkõ család maradni akar, mert nem találtak nekik megfelelõ cserelakást.

- A Benkõ családnak van egy lakása. Õk nem egy cserelakást szeretnének, hanem kettõt. Megpróbáljuk megoldani az õ gondjukat, de ez nem egyszerû dolog. Az õ problémájuk nem elsõsorban az, hogy kicsi nekik a felajánlott 3 szobás lakás, hanem az, hogy a szülõkkel nem akarnak együtt élni. 

- Szeretnének a városközpontban maradni...

- Mindenki szeretne a város belsõ részében lakni. Nekünk azokkal a lakásokkal kell gazdálkodnunk, amelyek a rendelkezésünkre állnak. Van bérlakásunk a központban is és van, ami a város külsõ területén található. 12 lakás került átadásra az idén, 4 a központban, 8 a Magyari utcában. Szép tiszta lakások, ennek ellenére alig tudjuk betölteni, mert azok, akik lakást akarnak cserélni vagy kapni, nem fogadják el õket. Egyikük éppen a Horváth M. utca 6-ban lakik.

HV.