Fortélyok

Császári krumplilevesHozzávalók: 2 nagy szál sárgarépa, 1 kis fehérrépa, egy kis fej zeller, 1 fej hagyma, 1 szál póréhagyma, 75 deka krumpli, 3 evõkanál vaj, másfél liter csontleves, fehér bors, fél kávéskanál szárított kakukkfû, 3 pár virsli, 1 csokor petrezselyem.A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk és kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk és finomra vagdaljuk. A póréhagyma sötétzöld leveleit levágjuk, a szárat ujjnyi vastagon felkarikázzuk, megmossuk és lecsöpögtetjük. A burgonyát meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk. Egy fazékban fölolvasztjuk a vajat és az összes elõkészített hozzávalót gyakori rázogatás közben 3-5 percig pároljuk rajta. Fölengedjük egy kevés csontlevessel, és 10 percig fõzzük. A fazék tartalmának felét simára törjük, majd visszaöntjük a többihez. Felengedjük a csontlevessel, és kis lángon körülbelül 20 percig forraljuk. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfûvel ízesítjük. A virslit 10 perccel a fõzési idõ lejárta elõtt adjuk hozzá. A petrezselymet mossuk meg, és durvára vágva szórjuk a leves tetejére.Tejszínes,gombás csirkeHozzávalók: 2 csirkemell kifilézve, 1 csomag gombakrémleves, egy pohár tejföl vagy tejszín, 1-2 dl tej.A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A levesport zárható dobozba szórjuk, hozzáadjuk a húsdarabokat, a dobozra rászorítjuk a tetejét, és jól összerázzuk. Nagyobb méretû serpenyõbe borítjuk, felengedjük tejjel, és lefödve, lassú tûzön pároljuk. Ha kell, több tejet is adhatunk hozzá, de ügyeljünk, hogy ne legyen túl híg. A legvégén összerottyantjuk a tejföllel is, majd petrezselymes rizskörettel tálaljuk.Károlyi-káposztaHozzávalók: 80 deka savanyú káposzta, 25 deka szeletelt sonka, 40 deka darált sertéshús, 12 deka angolszalonna, 10 deka rizs, ugyanennyi vöröshagyma, egy pohár tejföl, olaj, só, bors, paprika.A káposztát, a sonkát, a szalonnát, kevés vízzel puhára pároljuk. Közben félig megfõzzük a rizst, olajon megpároljuk az aprított hagymát. A darált húshoz adjuk, meghintjük sóval, borssal, pirospaprikával. Kikenünk egy tûzálló edényt, beleterítünk egy réteg sonkát, egy sor káposztát, egy sor húst, ismét káposztát, majd újra hús következik. Legfelülre káposztát terítsünk. Locsoljuk meg tejföllel, majd elõször lefedve pároljuk készre, azután fedõ nélkül pirítsuk kicsit a sütõben.MáktortaHozzávalók: 10 deka vaj, 20 deka cukor, 8 tojás, 20 deka darált mák, 2 dl tej, 3 evõkanál zsemlemorzsa, fél dl rum, egy kávéskanál fahéj, egy citrom reszelt héja, 30 deka baracklekvár.Olvasszuk puhára a vajat, majd a cukor felével, valamint a tojások sárgájával keverjük habosra. Fõzzük fel a mákot a tejben és adjuk hozzá a 3 evõkanál zsemlemorzsát. Ezután a tojások fehérjét verjük habbá a maradék cukorral, utána óvatosan forgassuk ebbe a másik két masszát is. Ízesítsük rummal, fahéjjal, és a citrom reszelt héjával. Simítsuk kivajazott tortaformába és közepes lángon süssük ki. Ha kihûlt, kenjük meg a tetejét és az oldalát baracklekvárral, utoljára vonjuk be fehér- vagy csokoládémázzal. Jeneiné