Kosárfonó-tábor Ördöngősön

 

 

 

2001. július 28-aug.04 között immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Kosárfonó-tábor, melyet Garainé Szász Katalin hívott létre, a szervez, azóta is fáradhatatlanul. A tábor eredeti célja az volt, hogy az együtt végzett -többnyire pedagógus családanyák- kosár fonók évente tovább képezzék magukat, új módszereket, figurákat adjanak át, ötleteket valósítsanak meg. Készült itt bevásárlókosár, lámpabúra, szemetes kosár, de megtanulták a boros ballonokat is körbefonni. Minden tábornak más-más volt a sláger-tárgya. Szentesen kezdtük a tábort az Úttörőház területén, majd Szigliget, Litér, Segesd, Nyíregyháza, Fertőd következett Ördöngős előtt.
Az ország egész területéről, Szegedről, Székesfehérvárról, Dabasról, Veszprémből, Pécsről stb. érkező kosárfonók a férjeikkel és családjukkal táboroznak. Kezdetben még mindenki sátorral nyaralt, manapság már a kényelmet is figyelembe véve a falusi túrizmusból adódó lehetőségeket is kihasználva töltöttük el az egy hetet.

 

 

A táborozás azonban nem csak szakmai munkát jelent, hanem a környék nevezetességeinek a megismerését, jó idő esetén a strandolást is. A részvevők között vasutas, postás, büntetőbíró, rendőr, gépszerelő vagy pedagógus megtalálható, akik a 14 gyermeknek is programokat biztosítottak. A tábortűz, az ördögűzés a gyerekjátékok, kötélhúzás maradandó élményt jelentettek.
Hol van Ördöngős, kérdezik a Szentesiek, hiszen többen hallottak már róla, de igazán csak az odavalósiak tudják, hogy hol lehet megtalálni. Pedig itt van a közelben, Derekegyháznak a közepén kell Tompahát felé elfordulni, és onnan 5 km-re található egy európai szintű lovas pálya, vele szemben a Weis Manfréd intézőjének a helyre hozott kúriája. Körben nyírott, kézilabda pálya nagyságú pázsit, kényelmes szobák, sátorhelyek, az udvari részen kisebb medence, a kéményen gólya, a ház körül tyúk, kakas, gyöngyös, kismalac, kutya, macska. Minden ami egy ilyen helyen előfordulhat. A gyerekeket nem kell félteni, mert nem vesznek el, nincs forgalom az úttesten. Csak elvétve zavarják a pihenni vágyók nyugalmát autók. A gólyakelepelés, a hajnali kakaskukorékolás "sajnos" kivédhetetlen, de a falusi élethez az is szervesen hozzátartozik, mint a fűnyírás, az állatok etetése, vagy a lovaglás.

 

 

A programok közül meg kell említeni a nagymágocsi kastélyotthon megtekintését, a történetének a megismerését. Sajnálatos, hogy ez az épület a különböző sorsfordulók alkalmával ki lett fosztva, évtizedekig nem törődtek az értékeivel. Jelenleg azonban csodálatosan helyre van állítva kívülről, ha méretében nem is, de szépségében vetekszik a fertődi vagy a gödöllői kastélyokkal. A parkját is elkezdték helyre állítani, közelítve az eredeti hangulathoz, azonban a pénzforrások hiánya nagyon lelassítja ezt a folyamatot. Bezzeg, ha a nyugati határszéltől pár km-re lenne, akkor már milliárdokat érne, mondja az egyik bentlakó idős bácsi. Igaz, hogy akkor nem szociális otthonként működne, tesszük hozzá mi.
Szép volt a derekegyházi Vadászkastélynak a parkja és a belső berendezése. Volt "nagyjaink" párt és egyéb vezéreink tudták múlatni gyönyörű környezetben az időt. Pletykák szerint egy-egy vadászat alatt közel 1000 fácánt és nyulat is le tudtak teríteni. Manapság már napokat kell járni a határt, hogy fácánt, nyulat vagy rókát lásson az ember.

 

 

A legnépszerűbb azonban a szentesi ligeti Strand volt a több mint 35 C fokos melegben. A gyerekeknek jutott medence is, a felnőtteknek már kevesebb úszási lehetőség maradt, de ők inkább az országban egyedülállóan olcsó sört vagy kisfröccsöket vállalták. Végre a strand kinézete már olyan volt a dunántúli vendégek számára is, mint akinek gazdája van, bár a szolgáltatásokat, a látványmedencéket, játszóteret, csúszdát, gondozott verseny- és játszópályákat hiányolták. Pont jókor jelent meg a sajtóban az értesítés, hogy Szentes pályázatot nyert a strandszolgáltatások fejlesztésére, így remény van arra, hogy Szentesről nem a környékbeli fürdő és üdülési lehetőségeket keresik fel a szentesiek, hanem itt nyaralnak, sőt a vendégeiket is idehozzák.

 

 

Kiskunmajsa, Gyopáros, Cserkeszölő, Hajdúszoboszló, Gyula hamarabb ébredt, de mi is behozhatjuk ezt a lemaradást stb. Mindent összevetve a tábor megint nagyszerűen sikerült, mindenki jól járt. Az asszonyok fontak, a férjek vigyáztak a gyerekekre, a gyerekek meg játszottak, fagyiztak, Magnumoztak stb.

 

Szentes, 2001. 08. 06.

Garai Szabó Imre