Érzékszervi vizsgálat alapján... *

...megtiltották a fürdést a termálmedencékben!

 

 

2003. november 24-én lakossági bejelentésre?! ellenőrzést tartottak a Tiszti Orvosi Szolgálat munkatársai a Széchenyi-ligeti strandfürdő területén. Elsőként a termál vizes medencéknél végeztek ÉRZÉKSZERVI VIZSGÁLATOT, amely szerint azokat alkalmatlannak találták fürdőzésre. Az érzékszervi vizsgálat azt jelentette, hogy szemügyre vették a vizet, úgy vizsgálódtak, amikor az egyik körmedencében uszadékot találtak. Mivel a három medencének azonos a vízforrása, ezért Vásárhelyi Eszter tiszti főorvos úgy döntött, határozattal felfüggeszti a meleg vizes medencék üzemeltetését. A mostani ellenőrzés során nem történt bakterológiai sem egyéb műszeres vizsgálat hanem SZUBJEKTÍV okok alapján történt a határozat meghozatala, melyet az elkészült jegyzőkönyvben Tomcsányi Ferenc a Sportközpont igazgatója kifogásolt, de ennek ellenére elfogadta a döntést (mást ugyan nem is tehetett). Arról azonban biztosította a Tiszti Orvosi Szolgálat képviselőit, hogy rövid időn belül megoldást keresnek az általuk kifogásolt problémák kiküszöbölésére, elvégeztetik a szükséges vízminőségi vizsgálatokat és azokat bemutatva kérik, hogy mihamarabb engedélyezzék a termál vizes medencék újbóli megnyitását a nagyközönség számára.

 

 

 

Döbrőssy Iván, a termálvizet szolgáltató SZVSZ Kft. ügyvezetője elmondta, hogy néhány napja üzemel egy új elektromos szűrőberendezés a strandon, és ennek köszönhetően valamelyest világosabb lett a termál víz és remélhetőleg sikerül kiszűrni a vízből a literenként 0,65 mg könnyűparaffint. Jelen pillanatban az impulzusos elven működő szűrőt két hónapig tartó próbaüzemre kérte a szolgáltató egy vállalkozástól, s csak akkor vásárolja meg, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

 

A vizsgálódó szakemberek ezek után átsétáltak a fedett 33-as sportmedencékhez, ahol ezért folytattak vizsgálatot, hogy kiderítsék, hogy van-e alapja annak a bejelentésnek, hogy klórdaradok úszkálnak a medence alján.

Tomcsányi Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azért is képtelenség a kijelentés, mert klórt egyáltalán nem használnak a zárt rendszerű sportmedencénél. A vízforgatóval ellátott sportmedence rendszere zárt és nem átfolyó rendszerű, tehát a víz tisztítását a vízforgatóval egybeépített szűrő végzi. A tisztítórendszerben pedig nem klórt, hanem az egészségre ártalmatlan Diatomit pelyhesítő uszodai segédanyagot használják, amellyel növelik a szűrő hatásfokát. Úgy kell elképzelni ezt az anyagot, hogy feltapad a szűrő felületére és segítségével még jobban kitudják szűrni a vízben lévő szennyeződéseket. Ezt a szűrőrendszert hetente egy alkalommal tisztítják és töltik fel újabb pelyhesítő anyaggal. Ilyenkor előfordul, hogy bemosódik egy kevés a vízrendszerbe, ami a medence sarkaiban összegyűlik, de egy kis ülepedés után azt eltávolítják, és ezek után tiszta a medence vize. Sajnos a bejelentés abból eredhet, hogy tájékozatlanok a fürdőző vendégek, és úgy alkotnak véleményt és tesznek bejelentést, hogy nem kérnek felvilágosítást az általuk kifogásolt ügyben, mert ilyen esetben nagyon szívesen adunk tájékoztatást, hogy elkerüljük a félreértéseket. Mivel a 33-as medence vízrendszere zárt, a 25-ös medence vízellátása a volt Vetőmagkutató Állomás termálkútjáról történik, ezért azokra nem vonatkozik a Tiszti Orvosi Szolgálat határozata így azok zavartalanul működnek.

Szentes, 2003. 11. 27.

 

 

Újra kísért a fekete víz! *

 

A bejáratnál már tájékoztatják a fürdőzni vágyókat, nov. 5-ig a melegvizes medencék nem üzemelnek!

 

Előre is szeretnénk minden félreértést szétoszlatni, mert most szánt szándékkal "csapoltak" "fekete vizet" a Széchenyi-liget strandfürdő termálmedencéibe, mert a tél kezdete előtt, de a holt szezonban szeretnék kideríteni, hogy miért feketedik be a termál víz az új medencéknél, és mi az a szálas anyag ami képződik a vízben, és hogyan lehet tőle megszabadulni. E célból beszereltek egy szűrőberendezést a rendszerbe, de annak ellenére is (kisebb mértékben) de még mindig képződik a feketeség a medencékben.

 

 

2003. november 4-én biotechnológiai szakemberek érkeztek a strandra, hogy mintát vegyenek a vízből, hogy pontosan meghatározzák annak és a benne úszkáló anyag összetételét.

Döbrőssy Iván-tól megtudtuk, hogy a nyári hónapokban azért nem volt a vízminőséggel gond, mert az akkor felhasznált víz homokrétegből érkezett, de a mostani és a vizsgált víz úgynevezett karbonátos kőzetrétegen keresztül érkezik 2200 méter mélységből, ami nagyon közel van az olajréteghez.

 

 

 

Korábban a vízminőséget már vizsgálta a tisztiorvosi szolgálat és kiderült, hogy külsőleg nem veszélyes a "fekete víz" de fogyasztásra azért alkalmatlan. Egyébként a víz sötétedéséről, azt tudni kell, hogy a termál víz mindig színes, mert a benne található ásványok megszínezik azt. Pl a Gyulai Várfürdő vize sárgásbarna.

Döbrőssy Iván-tól azt is megtudtuk, hogy tudják úgy működtetni a strandi vízellátást, hogy nem képződik benne szálas anyag a kezdeti stádiumban,  de levegővel való érintkezés hatására mikroorganizmusok szaporodása újra elindul, és ennek következtében úgynevezett biofilm alakul, fonalszerű fekete szennyeződés formájában, és csak idő kérdése, hogy megint megjelenjen a medencékben az úszkáló nyálka.

 

 

A teljesség érdekében azt azért el kell mondanom, hogy a 25 m-es és a 33-as medencékbe nem jut a most vizsgált melegvízből, mert azok másik vízhálózatról kapják a melegvizet. Sajnos annak a forrása, viszont kevés a termálmedencék ellátásához, ezért igyekeznek mihamarabb megoldást találni a szűrésre.

Szentes, 2003. 11. 05.

 

 

Sátor a tető! *

 

2003. október 13-án elkezdték a Széchenyi-ligeti uszoda sportmedencéinek kupolasátrainak felállítását. A több napot igénybevevő művelet ideje alatt csak korlátozott vízfelület állt a fürdőző vendégek rendelkezésére.

 

 

A sátorállítás képes összefoglalója ITT tekinthető meg!

Szentes, 2003. 10. 14.

 

 

Az utolsó felhőtlen nap! *

Csúszda Party a strandon!

 

 

A szó legszorosabb értelmébe véve is 2003. augusztus 30-a volt az utolsó felhőtlen nap a diákok életében, mert ezen a napon még hőség várta a strandolókat, és a tanévnyitók előtt ez volt az utolsó nyári szüneti nap. Ezzel a nappal nemcsak a nyári szünetnek lesz vége, hanem vége a strandi főszezonnak is. Ez alkalomból Csúszda Party-t rendeztek a ligeti strandon, amely éjszakai csúszdázással zárult.

 

Képes összefoglalónkat ITT tekinthetik meg!

Szentes, 2003. 09. 01.

 

 

 Üdülőház és kemping lehetőségek Szentesen *

 

 

 

A szentesi uszoda és kemping páratlan lehetőségeket nyújt az idelátogató érdeklődők számára. Alkalmat kínál azoknak, akik a szabadidő eltöltésének aktív, dinamikus , formáját részesítik előnyben, valamint azok számára is kínál alternatívákat, akik a pihenésnek inkább a passzív, relaxációs módját választják.

 

 A kemping szolgáltatásairól és árairól

 bővebb információt ITT olvashatnak!

Szentes, 2003. 07. 25.

 

 

*

 

Az újjáépített ligeti strandfürdőben elkezdődött az évek óta nagy sikernek örvendő Aquafitness torna.

Nyilván nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk: mint annyi hasonló tornát, ezt is az amerikaiak találták ki. Azonban, ha hihetünk az eredettörténetnek, már az aquafitness keletkezése is izgalmasabb annál, mint hogy néhány túlsúlyos jenki megrendelésére egy gyógytornász kiötlött egy újabb mozgásformát. Állítólag egy Glenn McWalters nevű amerikai tengerészgyalogos és atlétaedző fejlesztette ki, Vietnamban szerzett lábsérülése rehabilitációja céljából (vagyis a dolog csak nálunk új, odaát vagy húsz éve elterjedt). Mr. McWalters tehát kidolgozta az edzésprogramot, amely olyannyira jól sikerült, hogy nyilvánvalóvá vált: egyáltalán nem kell háborús sérülés ahhoz, hogy használható legyen.

 

 

 

Kiderült, rengeteg ember számára előnyös az aquafitness. Először is azok számára, akik már kipróbáltak valamilyen aerobikot, de koruk, nem megfelelő fizikai állapotuk, illetve súlyfölöslegük miatt többet ártott, mint használt; ők a gerinc- és ízületi bántalmak veszélye nélkül szállhatnak vízbe (ennek magyarázatát lásd alább). Aztán bátran ajánlható élsportolóknak is, kiegészítő mozgásként, s természetesen ugyancsak alkalmas eredeti funkciója, azaz a sérülések, betegségek utáni gyógyulás elősegítésére. S végül, de nem utolsósorban: a teljesen egészséges átlagemberek szervezetére szintén jótékony hatással van, mivel segíti például a vérkeringést, illetve alakformálásra is kiválóan alkalmas.

 

 

A titok:

Az aquafitness titka, hogy a víz felhajtóereje és sűrűsége révén úgy készteti komoly erőkifejtésre az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket és a gerincet, valamint a test egész támasztórendszerét. Lényege, hogy a különböző segédeszközöket a vízben mozgatjuk, ami nehézségben megegyezik egy 2-2,5 kilogrammos súlyzó levegőben történő emelgetésével - nem mellékes viszont, hogy annak minden veszélye és kellemetlensége nélkül.

 

Ha sikerült felkeltenünk érdeklődését a torna iránt, akkor tekintse meg az edzéseket hétfő, szerdán és pénteken 18 órai kezdettel. Az edzéseket Horváth Sándort vezeti.

 

Szentes, 2003. 06. 06.

 

 

 FÜRDŐMAJÁLIS  *

 

 

 

Május elsejével megkezdődött a hivatalos fürdőszezon, amely augusztus 31-ig tart. Szentesen a Széchenyi-ligeti strandfürdő újjáépítése után a fürdőszezon első napján FÜRDŐMAJÁLIS-ra várták a város lakóit.

 

 

 

A rengeteg sport és kulturális műsor mellett, a fiatalok Habparty-n szórakozhattak, és este Hárem Show-t tekinthettek meg a kilátogatók.

 

 

A rendezvény képes összefoglalóját ITT tekinthetik meg!

Szentes, 2003. 05. 05.

 

 

Strandavató *

 

 

 

2003. április 30-án Dr. Pál Béla a turizmusért felelős államtitkár avatta fel a Széchenyi-ligeti strandfürdő új termálmedencéit és öltöző komplexumát.

Az avató ünnepséget követően a vendégek és a szentesi lakosok átsétálhattak a Kurcán átívelő "Európa hídon", majd találkozót szerveztek a térség polgármestereivel a Városi Könyvtárban, ahol dr. Pál Béla államtitkár tájékoztatta az érdeklődőket a turizmus jelenlegi helyzetéről.

A fórum után a Művelődési és Ifjúsági Házban a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, Marosvári Attila nyitotta meg az "Ezer éves örökségünk, avagy Csongrád megye hozománya" című fotókiállítást.

 

A fenti események képes összefoglalóját ITT tekinthetik meg!

Szentes, 2003. 05. 05.

 

 

Szezonnyitó a Tiszai strandon *

 

 

 

2003. június 27-28-án rendezték meg a II. Tisza-parti Nyitó Party-t a szentesi Tiszai strandon. Két napon keresztül változatos vízi programokkal, és parti versenyekkel, és 8 sztár együttessel várták a Tisza szerelmeseit.

 

Első nap eseményei:       Második nap eseményei:

 

A két nap képes összefoglalóját ITT tekinthetik meg!

 

 

Szentes, 2003. 07. 01.

 

 

 Fürdőárak  *

 

Széchenyi-ligeti Strandfürdő

6600 Szentes, Csallány G. part, Tel.: 63/314-167

A képviselői testület legutóbbi ülésén (2003. március 21.) döntött a Széchenyi-ligeti strandfürdő belépőiről, amelyek 2003. május 1-től érvényesek.

 

 

 

 

Termál Gyógyfürdő

6600 Szentes, Ady Endre u. 44 Tel.:63/313-765

 

 

 

2003. március 1-től emelkedtek a szolgáltatási árak az Ady E. utcai Termál Gyógyfürdőben is. Az új árakkal többen nem értettek egyet, mely díjtáblázat nem adott lehetőséget a csoportos kedvezményekre.

Önkormányzati kezdeményezésre újratárgyalták a belépő és szolgáltatási árakat és olyan díjtáblázatot alakítottak ki, amely kedvez az úszást tanuló gyerekeknek, és a családoknak.

Ha valaki utána számol, akkor egy felnőtt 225 forintért (3 gömb fagylalt ára) járhat minden nap a melegfürdőbe, ha havi bérletet vásárol.

 

Az alábbi árak 2003. április 1-től érvényesek!

Szentes, 2003. 04. 04.

 

 

A terv és ami lett belőle! *

 

 

 

Hamarosan elkészülnek a strand rekonstrukciójával, amely során új fedett öltöző, új kabinsor és új élmény és masszázsmedence épült. 

A képes összefoglalót az átalakításról ITT tekintheti meg!

Szentes, 2002. 11. 26.

 

 

Útmutató a csúszdák használatához! *

 

A fürdőruha "elbújtatásával" növelhetjük sebességünket!

 

Az augusztus 31-én átadott csúszdák használatát még többeknek meg kell tanulni, mert a szabálytalan és helytelen magatartás balesetveszélyessé teszi az amúgy szórakoztató csúszdákat.

Az első és legfontosabb, hogy a csúszdákat 12 éves kor alatti gyerekek, csak szülői írásos felelősségvállalási kötelezvény kitöltése mellett használhatják.

A lépcsőn óvatosan közelítsük meg a csúszdákat, mert igaz csúszásgátlós a kiképzése, de ne kockáztassunk! A különböző ékszerek (gyűrű, óra, nyaklánc, piercing stb...) megkarcolhatják a csúszda felületét, ezért azok használatát mellőzzük.

A csúszás sebességének növelése érdekében ne használjunk kenőanyagokat, mert azok ellenkezőleg hatnak a sebességre, sőt összekenjük a csúszda felületét és ezek az anyagok víztaszító hatásúak, és ezen a területen leragadhat a következő csúszó bőre, ami égési sérüléshez vezethet.

Ha valaki szeretne minél gyorsabban belecsobbanni a medencébe azoknak ajánljuk a fenti képen látható technikát! A fürdőruha "elbújtatásával" csökkenthetjük annak letapadását és így képesek leszünk megdönteni az Anakonda csúszda 13,06 másodperces rekordját.

 

 

Csúszás közben időnként útban lehet a kezünk, ezért próbáljuk meg a fejünk alá (tarkóra) tenni. Ha sikeresen lecsúsztunk, akkor igyekezzünk mihamarabb kimenni a medencéből, nehogy ránk csússzon valaki, aki az úszómester indítása ellenére hamarabb elindult a csúszdán.

A figyelmeztetéseket szemelőtt tartva mindenkinek jó szórakozást kívánunk! 

Szentes, 2002. 09. 03.