VARÁZSLATOK, MŰHELYTITKOK 11.

 

A Debreceni Új Fotóműhely 1998 elején alakult, a Debreceni Fotóklub korábbi tagjaiból, azóta a létszámuk folyamatosan bővült. A fotóműhellyel, mint névválasztással is hangsúlyozni szerették volna, bizonyos aktivitást várnak el a tagjaiktól. Szeretnék, ha a műhelytagok életében a művészet lenne a fontos: a fotóművészet. Szeretnék, ha a fényképező szerepe a kép létrejöttében több lenne két választásnál: mármint, hogy a tőle függetlenül létrejött és működő világból milyen téglalap alakú területet választ ki a lefényképezésre és a pillanat választása, hogy az exponáló gombot mikor nyomja meg. Azt szeretnék, hogy ez legyen kevés, ennyivel ne lehessen „megúszni” egy műalkotás rangra igényt tartó tárgy létrehozását! Szeretnék azt is, ha a fényképező szerepe a két választásnál még több lenne a kép születésének folyamatában: az alkotó rendezze át a világot, hozzon létre korábban nem létező valóságot mielőtt a fényképezőgépért nyúl!  Dolgozza ki saját maga a felvételeit, teremtse meg ennek a feltételeit! Tanuljon meg rég elfeledett  technológiákat, legyen szakértője a fényképek létrehozásának, mint voltak a régi mesterek is!

Mintha az érzékszerveinkkel felfogható, kontrollálható világ mellett létezne egy másik világ is a tér és idő minden pontján, azzal párhuzamosan. Mintha léteznének különleges minőségű tárgyak, például a műalkotások, melyek a két világ határán állnak, mint az ablakok a bent és kint határán. Mintha?! Ezeken az „időbeli véges”, ablakként működni tudó tárgyakon a másik világból az „időtlen végtelenség” jön át. Ilyen tárgyak létrehozása nem csak elhatározás kérdése. Létrejöttének valószínűségét lehet növelni, de az egész leginkább a „varázslatra” emlékeztet.

 

A kiállítás megnyitó után minden tárlatlátogatót egy közös beszélgetésre hívunk a fotóműhely tagjaival. Legyen ez egy eszmecsere a fotóművészetről, a fotóról, mint művészeti alkotásról. Köszöntsük együtt a 2019-es év első kiállításán az új esztendőt!

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör meghívja Önt és kedves barátait a Művelődési és Ifjúsági Házba (Szentes, Tóth József u. 10-14.) a DEBRECENI ÚJ FOTÓMŰHELY tagjainak VARÁZSLATOK, MŰHELYTITKOK 11. kiállítására.

 

A kiállítást megnyitja 2019. január 7-én (hétfőn) 18 órakor Seres Géza fotóművész.

 

 

Kiállító alkotók: Balogh Gábor, Baloghné dr. Kovács Matild, Csergő András, Gál András, Palotás Lehel, Seres Géza, Tuskáné Koncz Éva, Varga Tamás

 

A kiállítás megtekinthető 2019. február 8-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Szentesi Fotókör

 

 

Szentes, 2019. 01. 02.

 

 

.