Jó tudni, ha szükség lenne rá!

Defibrillátor készülék elérhető a Kormányhivatalban

 

 

 

Még 2016-ban a Csongrád Megyei Kormányhivatal az SZTE Sürgősségi Betegellátó Osztályával együttműködésben készítette el, illetve a kormányhivatal a weboldalán tette közzé (csmkh.hu oldalon) a megyében található félautomata defibrillátor berendezéseket tartalmazó térképet.

 

 

 

A megyében 72 újraélesztő készüléket lehet így beazonosítani, hogy hol találhatóak. Ez a szám most kilenccel bővül, miután a kormányhivatalnak fontos a társadalmi szerepvállalás, félautomata defibrillátorokat szerzett be, melyeket folyamatosan helyeznek ki a kormányablakokba, a szentesibe már kikerült.

Miért fontos mindez? Hazánkban évente közel 30 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, ez naponta 60-70 embert jelent. A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesznek rosszul, újraélesztésükre az első 5 percben van a legnagyobb esély. Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, a hamar megkezdett újraélesztés, illetve a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelentheti - mondta el lapunknak Dr. Ötvös Ágnes a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi Járási Hivatal Kormányablak Osztály vezetője.

 

- Természetesen az is fontos, hogy a kormányablakokban a kollégák tudják és merjék is használni a készüléket. Oktatáson vettek, vesznek részt, melyet a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvosok tartanak. Miután az újraélesztő készülékek félautomaták, így estleges használatukkor gyakorlatilag az utasításaikat kell követni. A gyakorlati képzésben inkább az a fontos, hogy a kollégák felismerjék, mikor kell használni a defibrillátort. Szentesen három munkatárs van túl a képzésen, de remélem, hogy soha nem lesz szükség az újraélesztő készülék használatára!

 

Szentes, 2018. 07. 17.

 

.