Új színt kapott Nepomuki Szent János szobra

Szentes legrégebbi szobra a Kurca parton

 

 

 

2013-ban a felújított Kurca hídnál állították fel újra a város egyik legrégebbi szobrát, mely Nepomuki Szent Jánost ábrázolja. A szobor 1778-ban már állt a Szent Anna templom közelében a Kurca folyó partján, gróf Eszterházy Pál nagyprépost szentesi látogatásának jegyzőkönyve szerint.

Nepomuki Szent János festett mészkőből készült szobra sokáig a Szent Anna Plébánia pincéjében feküdt.

 

A sok viszontagság nyomot hagyott a mintegy 160 centiméter magas alkotáson. Nem csupán a feje hiányzott, hanem a keze is, és több helyen csorbult. A helyreállítást végző Szemerey-Kiss Balázs szegedi kőszobrász-restaurátor szerint a legfontosabb részek hiányoztak a műről. A képzőművészeti egyetem kőszobrász és restaurátor szakán végzett fiatalembernek nem az első ilyen munkája Szentesen, ő állította helyre a Bánomháti-temetőnél látható Szent Vendel szobrot is.

 

2013-as helyreállítás után öt esztendővel később újra át lett vizsgálva a szobor és a mozgó festékrészek eltávolításra kerültek, valamint egy speciális festékkel újra lett festve. Szemerey-Kiss Balázs elmondta, hogy a szobor téliesítésén is gondolkodni kellene, mert az akár duplájára növelné a felvitt réteg tartósságát. Nem arról van szó, hogy télre takarjuk le egy fóliával, hanem kalodával kellene megakadályozni, hogy ráessen és rá fagyjon a hó. Sokat jelentene a szobor tartósságának.

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 06. 30.

 

 

.