Ingyenes tüdőgyulladás és rotavírus elleni védőoltás Szentesen

Május 15-ig igényelhető a háziorvosoknál!

 

 

 

A város képviselő-testülete évek óta kiemelten figyel az idősekre és a gyermekekre is. Az Egészség a célkeresztben program most a 70 év felettieknek ingyenesen biztosítja a tüdőgyulladás elleni, a csecsemőknek pedig a rotavírus elleni védőoltást. A legutóbbi testületi ülés napirendjén is szerepelt a program, mely dr. Chomiak Waldemar önkormányzati képviselő, háziorvos előterjesztése volt. 2011-ben a nyolcadik osztályos lányoknak biztosították az ingyenes HPV elleni védőoltást a város költségvetéséből, amely három évig sikeresen működött, majd az állam átvette ezt a feladatot – mondta a sajtótájékoztatón dr. Chomiak Waldemar. Hasonlóképpen vállal most is úttörő szerepet Szentes a tüdőgyulladás elleni védőoltással kapcsolatban.

– Háziorvosként azt tapasztalom, hogy évről évre egyre több és súlyosabb szövődménynyel jár a betegség. Főleg az idősebb korosztálynál. Éppen ezért javasoltam a testületnek, hogy – amennyiben a város költségvetése kibírja – biztosítsuk az ingyenes védőoltást a 70 év felettiek számára.

 

Május 3-15-ig igényelhető a védőoltás háziorvosoknál, amelynek beadása központilag történik. Június 1-jén és 8-án, pénteken 10 és 13 óra között a kertvárosi rendelőben több háziorvos is részt vesz az akcióban. Az igénylés menetéről elmondta, hogy először a háziorvos ad receptet és formanyomtatványt, amellyel a polgármesteri hivatal szociális irodáján kell jelentkezni, ahol meghozzák a határozatot. Ennek birtokában a kertvárosi rendelőben kérhetik az ingyenes tüdőgyulladás elleni védőoltást a 70 év felettiek, a két júniusi idő- pontban. Dr. Chomiak Waldemar kiemelte, nagyon fontos, hogy csak egészséges, tünetmentes páciensnek adhatják be az injekciót. Tehát ha azon a napon valaki lázas, folyik az orra, felső vagy alsó légúti fertőzéses tünetek jelentkeznek nála, akkor ne menjen el, hanem a következő héten jelentkezzen a kertvárosi rendelőben.

 

 

 

Az ingyenes tüdőgyulladás elleni védőoltásra a szentesi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők jogosultak, akik legalább egy éve laknak a városban, és elmúltak 70 évesek.

 

A képviselők azonban nem csak az idősekre, hanem a legfiatalabbakra is gondoltak. A rotavírus elleni védőoltást is ingyenesen igényelhetik a szülők gyermekeik számára, hangsúlyozta a háziorvos. A kórokozó legtöbbször csecsemőkorban okozhat hasmenéssel, hányással, kiszáradással járó betegséget. Sajnos sok család nem tudja megengedni magának a több ezer forintos védőoltást, nekik szeretnének segítséget nyújtani a lehetőséggel. Szerencsére könnyű a beadása, ugyanis nem kell oltani, hanem szájon át, kanállal bevehető. A csecsemők rotavírus elleni védőoltását a szülő vagy törvényes képviselő igényelheti a gyermekorvosnál. Itt azonban nem kampányoltásról beszélünk, ez folyamatosan kérhető hat hetestől nyolc hónapos korig. A menete hasonló, mint az időseknél. Amikor a gyermek az adott korba ér, a gyermekorvos felírja receptre az oltóanyagot, a szülő kap egy formanyomtatványt, melyet a recepttel együtt bevisz a szociális irodába, ahol meghozzák a határozatot. Majd vissza kell menni a gyermekorvoshoz, aki beadja a védőoltást.

Halupa B. Eszter, Palicska Irén

 

Szentes, 2018. 05. 10.

 

 

.