Nyílt nap a hazai Rotary kluboknál

Bepillanthattunk a Szentes-Csongrád Rotary életébe

 

 

 

A Rotary mozgalom, valamint az egyes hazai klubok tevékenységének és eredményeinek bemutatására a Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége idén május 7-12. között nyílt napokat szervez hazánk 54 Rotary klubjában, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelősségvállalás fontosságára, és a közösségi szinten megvalósuló tevékenység erejére.

 

1905-ben négy chicagói üzletember megalapította a rotary mozgalmat, mert felismerték, hogy a felelős gondolkodásra mindig szükség lesz - hallhattuk Tímár Ferenctől a Szentes - Csongrád Rotary Klub jelenlegi vezetőjétől a 2018. május 8-án megtartott nyílt klubösszejövetelen.

 

A hazai klubok az elmúlt 10 évben több milliárdot fordítottak társadalmi tevékenységükre és jó érzés visszatekinteni azokra az eseményekre, megható pillanatokra, amely egy-egy ember vagy szervezet életét megváltoztatta - mondta Mészáros Zoltán a magyarországi klubok kormányzója.

Ez alatt az egy év alatt a Magyarországi Rotary Klubok Szövetségéhez tartozó 54 klubot meglátogatva (38 város) kijelenthetjük, hogy jó a cél de a távírótól a mobiltelefonig fejlődött a technika, így a szervezetnek is fejlődnie, modernizálódnia kell az alap célok megtartásával, ennek jó példája ez az esemény is, hogy bárki betekinthet a Rotary életébe. Ez nem egy titkos társaság - mint ahogy azt sokan gondolják, hanem olyan emberek gyülekezete, akik akár saját élettapasztalatuk révén átélték azt, hogy egy jó pillanatban nyújtott segítség százszor többet ér, mint ahogy az mások gondolják.

 

 

 

A Rotary mozgalomhoz olyan neves és ismert személyiségek csatlakoztak és végezték jószolgálati tevékenységüket, mint – Neil Armstrong, John F. Kennedy, Winston Churchill, Albert Schweitzer, Margaret Thatcher, Ferenc Pápa. A magyar tagok között az egyik legismertebb Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi klub vezetője is volt. Többek között említhetnénk még Bláthy Ottót, Móra Ferencet, Lehár Ferencet, Törley Artúrt, Glatz Oszkárt, de a sor koránt sem teljes.

 

A rendezvénysorozat nem titkolt célja ennek a missziónak, életformának a terjesztése, megismertetése. Bár már jelenleg is számos nagy eredményt tudhat magáénak a szervezet, a még nagyobb célkitűzések megvalósításához nagyban hozzájárul, ha még többen ezen a közösségen keresztül végeznék társadalmi tevékenységüket. Hiszen a Rotary célja nem kevesebb, mint ahogy a 2017/2018 évi jelmondatuk is szól:

MAKING A DIFFERENCE! (VÁLTOZTATNI A VILÁGON!)

 

 

 

A Rotary elsősorban a helyi közösségek támogatására szerveződik, de vannak sikeres világméretű programok is, amelyekben együttesen vállalt aktív szerepet az összes klub és rotarysta. Ilyen például: a gyermekbénulás visszaszorítása, a malária elleni küzdelem, a tiszta víz elérhetővé tétele a rászorulók számára, valamint az oktatás és a képzés kiterjesztése a legszegényebb országokban, vagy éppen a környezetvédelem, amelynek jegyében minden tag elültet egy-egy fát, így összesen 1 200 000 fa elültetéséhez járulnak hozzá.

 

A magyar tagok és klubok az elmúlt 10 esztendőben több milliárd forintot fordítottak környezetük megsegítésére. Tevékenységükkel részt vettek: az Észak-magyarországi árvízkárosultak megsegítésében, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatásában, számos kórház, gyermekintézmény, idősotthon eszközeinek fejlesztésében, több száz rászoruló gyermek nyári táboroztatásában, évi 40 középiskolás korú fiatal egy éves oktatási ösztöndíj programjában, a világszintű faültetésben, melyhez a tavalyi évben 2400 fával járultak hozzá, valamint a „Gift of Life” „Ajándékozz életet!” programon keresztül több mint 100 határon túli gyermek szívműtéteinek finanszírozásában - és ezzel még koránt sincs vége a jószolgálati összefoglalónak, amelyet az elmúlt évben végeztek a hazai klubok. További információ a www.rotary.hu oldalon tekinthető meg!

 

Új tagfelvétel

 

 

 

A nyílt napon új taggal bővült a Szentes-Csongrád Rotary Klub. Jakusch Kinga az Erste Bank munkatársa Szentesre költözött és egyetemi éveiben Rotaractos volt, tehát számára egyértelmű volt, hogy csatlakozni szeretne a Rotary mozgalomhoz.

 

 

 

Neki is mint minden rotarystának a célok kitűzésében és annak elérésében A NÉGY KÉRDÉS PRÓBÁT kell szem előtt tartania. A Rotary-ban az emberek közötti kapcsolatokban a magas etikai alapelvek alkalmazásának és betartásának bevált mércéje a négy kérdés próba:

1. Igaz-e?

2. Tisztességes-e minden érintett számára?

3. Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot?

4. Javát szolgálja-e minden érintettnek?

 

 

 

Képek az elmúlt év
legjelentősebb pillanataiból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 05. 08.

 

.