Kolozsváron jó volt szentesinek lenni

 

 

 

- Az elmúlt hétvégén Kolozsváron nagyon jó volt szentesinek lenni - ezekkel a gondolatokkal kezdte tájékoztatóját Szirbik Imre polgármester, aki Bocskay Istvánnal és Majtényi Andrással utazott Kolozsvárra, hogy megemlékezzenek a 100 éve elhunyt dr. Purjesz Zsigmond belgyógyászprofesszorról, aki szentesi fiúként a kolozsvári egyetem hírneves tanára lett.

 

 

 

- Gyerekkorom óta úgy tekintenek Kolozsvárra mint a magyar kultúra egyik meghatározó településére hisz az a kulturális hagyomány és történelem amelyik Kolozsvár városához kötődik olyan számomra mint mikor az ember belép egy múzeumba is rácsodálkozik arra amiről eddig csak olvasott eddig csak hallott. Ott lehettünk abban a Házsongárdi temetőben ahol a magyar kultúra a nagyon sok nagyja alussza örök álmát.

A történet úgy kezdődött hogy minden évben már jó pár esztendeje Labádi Lajos karácsony tájékán megadja a jövő évi városi évfordulók listáját, úgy is mint levéltáros úgy is mint "bejegyzett" lokálpatrióta. Sok minden más mellett ebben szerepelt az hogy dr. Purjesz Zsigmond halálának az 100. évfordulója január végére esik.

 

 

 

Dr. Purjesz Zsigmond Szentesen született és innen indult el pályája iskoláit nem itt végezte, orvos lett belőle és Kolozsvárra került. Odáig jutott hogy Kolozsvár díszpolgára lett és Kolozsvárott még életében szobrot állítottak neki tanítványai és a város díszsírhelyén nyugszik. Bár nem Kolozsváron halt meg hanem Budapesten, de az volt a végrendelkezése, hogy szeretett városába temessék el. Az orvostudománynak több nagy alakot adott Szentes és nemrég emlékezzünk meg dr. Bugyi István születésének 125. évfordulójára aki tankönyvet is írt a sebészetről, de dr. Purjesz Zsigmond is két belgyógyászati tankönyvet írt amelyből a kolozsvári egyetem, majd később több egyetem hallgatója is tanult.

Amiért nagyon jó érzés volt szentesinek lenni Kolozsváron? - mi úgy gondoltuk hogy elmegyünk tiszteletünket lerójuk sírjánál és elhelyezzük az emlékezés koszorúját, ezzel főt hajt a város a szülötte előtt de kértünk benne egy kis segítséget a helyiektől, hogy segítsenek ebben. Odáig jutott a szervezés, hogy ezt a kezdeményezést felkarolta Kolozsvár város önkormányzata, valamint felkarolta Kolozs megyei és a Kolozsvári RMDSZ vezetése és egészből egy nagyszerű megemlékezés lett és több előadás úgy kezdődött beleértve Kolozsvár alpolgármestere asszonyának és megemlékező köszöntője, hogy "Tisztelet és köszönet Szentesnek".

 

 

 

Nagyon sok jót kezdeményezés találtunk még - mondta Bocskay István - egy ilyen kezdeményezés a Kolozsvári Református Gimnázium és Kollégium valamint a Horváth Mihály Gimnázium között elinduló kulturális együttműködés.

 

Megismerkedhetünk egy olyan mozgalommal amely Erdély magyarlakta területein működik és az "Örökség őrzői" címet viseli. Ez arról szól hogy középiskolás diákok fedeznek fel olyan történelmi épületet amely az enyészet szélére sodródott de nem része az állami minősítésű épületeknek, tehát nincs műemléki jegyzésben, nincs városképi védettsége, de úgy érzik, hogy a város vagy a település történetéhez a magyarság megmaradásához szervesen kapcsolódik. Többek közt a Purjesz ház is ennek a mozgalomnak köszönheti majd megújulását.

 

 

 

 

 

Szentes, 2018. 01. 31.

 

.