Megújul a Horváth Mihály Gimnázium épülete

150 millió forintot nyertek az EFOP pályázaton

 

 

Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ pályázott az EFOP-4.1.3-17 - Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése című pályázaton, melynek sikere esetén a Horváth Mihály Gimnázium infrastruktúrájának fejlesztése fog megtörténni.

 

Farkas Sándor országgyűlési képviselő közösségi oldalán számolt be a pályázat sikeréről, mely megtalálható már https://www.palyazat.gov.hu oldal támogatott projektek keresőjében.

 

Mi is fog történni (azaz megújulni) a gimiben???

 

Íme a lista:

 

-Tetőfedés cseréje

Mivel a jelenlegi cserépfedés alkalmatlan ellátni feladatát, teljes egészében bontandó. A fedéssel együtt a lécezést is el kell távolítani. Ugyan így a fémlemez tetőfedéseket is le kell bontani az alátét deszkázatokkal együtt. Ezt követően meg kell vizsgálni az ácsszerkezet állapotát és ahol szükséges a faszerkezetet is javítani, vagy cserélni kell. A deszka főpárkányt célszerűen a héjazat bontása után kell javítani, még az újra cserepezés előtt. A fedés cseréjét természetesen szakaszoltan célszerű végezni. A felületek szakaszolása akár főállásonként is történhet. Az új cserépfedés hódfarú kerámia cseréppel készül. A fedés alá tető fólia és ellenléc kerül. Az állókorcos fémlemez felületek előkorcolt Lindab állókorcos fedésre lesznek cserélve teljes rendszerként. Ennek megfelelően az egyéb fémlemez szerkezetek is Lindab termékek lesznek. A tetőfelület ereszvonal felett hófogó kialkítása kötelező, valamint biztosítani kell a fedés és a padlástér megfelelő szellőzését és a tetőfelületre történő kijutást is. A könyvtár esetében az utólagos kiegészítő hőszigetelést a szarufák közé kell elhelyezni. A kiegészítő hőszigetelés vastagságát a tető feltárása után lehet meghatározni. A könyvtár álmennyezetének helyreállítását utólagosan beépített fa vázszerkezetű ráccsal tervezzük megoldani.

 

- Kerékpártároló felújítása

Meglévő sérült alumínium fémlemezfedés helyett festett acél trapéz-lemezfedés készítése, a fémváz-szerkezeti elemek korróziómentesítése,- és felületkezelése.

 

- Sportpálya burkolatának felújítása

A meglévő aszfaltburkolat repedéseinek kitöltését követően, a teljes pálya körül beton szegély kialakítása szükséges, mely szegély magában foglalja a felszíni vízelvezető csatornát is. Az összegyűlő csapadékvizet a délnyugati telekhatár mellett, a közterületen húzódó csapadékvíz csatornába lehet levezetni. Ezt követően a Rekortán burkolat technológiai követelményei szerinti rétegrend készül az aszfalt burkolaton. A kész burkolat kézilabda pályaként lesz kialakítva. Az utcai kerítés melletti meglévő labdafogó hálószerkezet acél oszlopai felhasználhatók korrózió mentesítés és védelem után, azonban a háló szerkezet teljes cseréje szükséges. A pálya világítására új lámpatartó oszlopok telepítése célszerű a pálya északkeleti hosszoldala mentén.

 

- Födém felújítása

A biológia terem acélgerendás-téglaboltozatos födémének egyik mezője lehajlott. A nagyterpesztésű téglaboltozat a gerincvonala mentén végigrepedt és megrogyott. A lehajlás mértékét jól szemlélteti a felette lévő tanteremben a lehajlással érintett födémmező feletti parkettaburkolat több cm-es teknőszerű süllyedése. A födémmező ideiglenes alátámasztása a további kárenyhítés - baleset megelőzés - és az oktatási munka zavartalanságának biztosítása érdekében megtörtént, azonban a sérült szerkezet helyreállítása nem odázható tovább. A helyreállítás a födémmező teljes szerkezeti rétegrendjének (szegezett parkettaburkolat,- vakpadló,- párnafák-, födémfeltöltés,- és vakolt téglaboltozat) visszabontását, helyette új szerkezeti rétegrend (vasbeton síklemez,- könnyűbeton feltöltés,- hálós vasalású aljzatbeton,- ragasztott parkettaburkolat) készítését igényli, természetesen a szükséges járulékos munkák (zsaluzat alátámasztó állványozás,- mennyezetvakolás,- parkettaburkolatok egybecsiszolása és lakkozása,- felületképzések,- és hulladékkezelés) elvégzésével együtt.

 

 

Szentes, 2017. 09. 06.

 

.