Indul a Városi Filmklub új évadja

 

Szeptember 12-én indul a Városi Filmklub 2017/18-as évadja. A Városi Könyvtárban kéthetente kedden rendezett ingyenes vetítésekre várnak minden érdeklődőt!

 

 

szeptember 12. Szudán elveszett fiai amerikai film, 110 perc, 2014. (P. Falardeau)

Az 1983-as szudáni polgárháborúban tízezer gyermek maradt árván, akik folyton úton voltak, hogy biztonságos menedéket találjanak maguknak. Őket nevezik Szudán elveszett fiainak. 15 évvel a borzalmak után, egy humanitárius program keretén belül 3.600 elveszett fiú és lány érkezik Amerikába. Közülük három fiatal férfi történetét bontja ki a The Good Lie című alkotás. Találkozásuk egy munkaközvetítő cég tanácsadójával, Carrie-vel (Reese Witherspoon) örökre megváltoztatja mindnyájuk életét.

 

szeptember 26. Egyszer Len kanadai-amerikai film, 102 perc, 2015. (Tim Godsall)

Len, a sikeres zenei producer annyira kiábrándult a zeneiparból, hogy egy díjkiosztó gála kellős közepén kilép belőle. Most visszavonultan él, zene- és hangoskönyvek hallgatásával tölti idejét, régi tévéműsorokat néz, és egy sráccal lóg. A csendes létét megzavarja az elhidegült fia, és Len egykori pártfogoltjának érkezése. Max, a feltörekvő rocksztár, és az összeomlás határán álló Zoe egyaránt atyai útmutatást várnak Lentől, de ő a kapuzárási pánik közepén van, és csak nyugalmat szeretne.

 

október 10. Befejezetlen élet amerikai-német film, 107 perc, 2005. (Lasse Hallström)

Egy sérült család két generációját hozza össze ez az érzelmi dráma. Einar, a hajdan sikeres farmer birtokának java részét elvesztette súlyos alkoholproblémái miatt. Barátja az egykori tehenész, aki mind a mai napig nem tudott felépülni egy korábbi medvetámadás okozta sérüléseiből. Einar fia autóbalesetben vesztette életét, amiért apja soha nem tudott megbocsátani fia feleségének, aki az autót vezette, és unokájával sem találkozott mindaddig, amíg édesanyjával tizenegy év múltán meg nem jelennek Einar ajtajában.

 

október 2 4. A vívó finn-észt-német film, 93 perc, 2015. (Klaus Härö)

A leningrádi titkosrendőrség elől menekülő fiatal férfi, Endel az ötvenes évek elején érkezik a Észtországba. Tanárként kezd dolgozni, és sportegyesületet alapít diákjainak. Tanítványai számára valóságos apafigurává válik, miközben nagy szenvedélyét, a vívást tanítja nekik. Az iskola igazgatója irigységében elkezd szaglászni Endel múltja után. Amikor a diákoknak lehetőségük nyílik Leningrádba utazni egy vívóversenyre, Endelnek döntenie kell: elviszi a tanítványait Leningrádba, ahol bajba kerülhet, vagy csalódást okoz nekik..

 

november 7. Oveket becsatolni! olasz film, 110 perc, 2014. (Ferzan Özpetek)

Elena és Antonió személyisége és világlátása gyökeres ellentéte a másikénak, életüket teljesen máshogy élik. Egy valami azonban mégis összeköti őket: odavannak egymásért. És bármennyire próbálnak ennek ellenállni, egyre nehezebb megküzdeniük a vonzalmukkal. Nemcsak különbségeik miatt küzdenek érzéseik ellen, hanem mert Elena Giorgio-val, Antonio pedig Elena legjobb barátnőjével, Silviával alkot egy párt. De vajon ez elég ok, hogy távol tartsák magukat egymástól?

 

november 21. Étel, ital, férfi, nő tajvani-amerikai film, 124 perc, 1994. (Ang Lee)

Egyre több baja van Csu úrnak, aki Tajvan legjobb szakácsa és három felnőtt, lázadó lány apja. Csu úr felesége már régen meghalt, magára hagyva férjét a lányok nevelésében: a legnagyobb tanárnő és látszólag apja támasza, a középső elfoglalt üzletasszony, aki alig bírja elviselni apja társaságát, a legfiatalabb pedig reménytelenül romantikus alkat. A családi képbe azonban belép a zsémbeskedő özvegyasszony, aki nemrég költözött a szomszédba. Az egész család úgy érzi, hogy Csu úr valaki másra is főzni fog.

december 5. Csendszimfónia amerikai film, 145 perc, 1995. (Stephen Herek)

Glenn Holland, a fiatal, tehetséges zeneszerző olyan műről álmodik, amellyel beírja magát a zenetörténelembe. A hírnévre, a halhatatlanságra azonban még várni kell, az alkotás helyett mindennapi problémák megoldására kell fecsérelni az erejét. Kénytelen zenét tanítani egy középiskolában, hogy éhen ne haljon, és a lakbért is fizetni tudja. Miközben a munkája kezd beérni, a magánéletben újra sötét felhők gyülekeznek a feje felett. A kisfia hallássérülten születik, így soha nem hallhatja az apja zenéjét...

 

december 19. Nap, széna, eper csehszlovák vígjáték, 83 perc, 1984. (Zdeněk Troąka)

©imon, agrármérnöknek tanul, Hoątice falvacskába érkezik, ahol a termelőszövetkezet felkeresése a célja. Egy új kísérletet szeretne végrehajtani, amelynek a lényege, hogy vajon a tehenek több tejet adnak, ha kulturált környezetben vannak, például klasszikus zenét hallgatnak. Tervei a TSZ vezetése miatt eleinte meghiúsulni látszanak, ám amikor megtudják, hogy az agrárminiszternek is ugyanez a neve, úgy vélik, hogy a fiával van dolguk, s így megenyhülnek irányába. Egy fiatal lányra bízzák a felügyeletét...

 

jan. 2. Hongkongban már holnap van am.-hongkongi film, 78 perc, 2015. (E. Ting)

Ruby, a kínai-amerikai játéktervező először jár Hongkongban üzleti úton. Találkozik Josh-sal, az amerikaival, aki megmutatja neki a várost. Az éjszaka beszippantja őket, a beszélgetések közepette vonzalom alakul ki közöttük. A romantikus éjszakát azonban megtöri egy váratlan kijelentés. Egy évvel később, amikor mindketten Hongkongban élnek, összefutnak egy kompon. Bár mindketten mással élnek, együtt töltik az estét. Az egyik zenei klubnál már nem bírják tovább elrejteni érzéseiket...

 

január 16. Taxi Teherán iráni film, 82 perc, 2015. (Jafar Panahi)

Egy sárga taxi jár fel-alá Teherán forgalmas utcáin. Utasai közt van emberi jogi ügyvéd, kalózkiadású lemezekkel seftelő férfi, iskolás kislány, nyugdíjas asszony. Egy közös bennük: mindannyian őszintén megnyílnak, és hol higgadtan, hol szenvedélyesen érvelnek a felmerülő magán- és közéleti témákkal kapcsolatban. Beszélgetőtársuk, a taxisofőr pedig nem más, mint maga a rendező: az egykor politikai okokból házi őrizetre ítélt Jafar Panahi.

Az ingyenes vetítések helyszíne: Városi Könyvtár, Szentes (Kossuth utca 33-35.)

 

Kéthetenként kedd este 18.00 órától.

 

 

Szentes, 2017. 09. 05.

 

 

.