Újszentesi Falunap - 126 éves a település

 

 

 

Szentes testvértelepülése a romániai Újszentes ezen a hétvégén ünnepelte fennállásának 126. évfordulóját. Ez alkalomból három napos falufesztivált rendeztek, augusztus 26-28. között.

 

Dumbravita (Újszentes) Romániában Temesvár központjától 4 km-re fekvő község, amely mára szinte összenőtt Temes megye központjával. 1890-es években 133 szentesi református család alapította. Mára a Románia első tíz legdinamikusabban fejlődő települése közé tartozik, hallhattuk az ünnepi tanácsülésen Viktor Malac polgármestertől.

 

 

 

Az elmúlt 10 év hatalmas fejlődést hozott a település életébe, melyről a hétvégén megjelenő Szentesi Élet cikkben részletesen olvashatnak, így érthetővé válik, hogy miért nevezik Temesvár Rózsa-dombjának a kis települést.

 

 

 

Szentes és Újszentes 1990-ben határozott testvérvárosi kapcsolat létesítéséről. A szándéknyilatkozat szerint a kapcsolat kiterjed a művelődésre (iskolai csoportok, színjátszók, táncosok, könyvtárak, sajtóképviselők cseréje), a tudományok (helytörténet, néprajz, nyelvészet) területére, a sportra, az egyházi és civil kapcsolatokra, gazdasági, egészségügyi és szociális együttműködésre, családi kapcsolatokra, gyermeküdültetésre. Ez a mai napig fennáll és határon átívelő pályázatokon is együtt indul a két település.

 

Augusztus 28-án egy népesebb szentesi delegáció utazott ki az újszentesiek meghívásának eleget téve, így a Deák Ferenc Általános Iskola énekesei és a Kiss Bálint Kötélugró Klub tagjai színesítették a műsort. Az Árpád Szabadidős Sportegyesület is csoportot szervezett a falunapra, így ők is népesítették a szentesi különítményt.

 

 

 

A hivatalos delegációt három képviselő Krausz Jánosné, Móra József és Sipos Antal alkotta, akik átadták a szentesi jókívánságát az ünnep alkalmából. Vittek egy kis szentesi életet a Szentesi Élet hetilappal, melynek ez évi számait juttatták el az ott élő magyar közösségnek.

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 08. 28.

 

.