Kiemelkedő természettudományos tehetséggondozó tevékenységért

Balogh Terézia a Bugát Pál- Szentágothai János emlékérmet vehette át

 

 

 

Balogh Terézia a Koszta József Általános Iskola tanára Budapesten vette át a Magyar Természettudományi Társulat rangos elismerését, a Bugát Pál- Szentágothai János emlékérmet, melyet a kiemelkedő természettudományos tehetséggondozó tevékenysége (városi, megyei és országos) elismeréseként ítélt meg számára a szervezet elnöksége.

 

Egy kis ismeretterjesztés: A (Királyi) Magyar Természettudományi Társulatot 1841 tavaszán alapították Pest-Budán. Csaknem ezzel egyidejűleg szervezték meg, s hozták létre a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Vándorgyűlését, melyet a továbbiakban többé-kevésbé rendszeresen, 1841-1933 között 41 alkalommal tartottak. A vándorgyűlések szervezete 1933-ig működött, míg a Magyar Természettudományi Társulat –, mely túlélte a szabadságharcot, szerencsésen átvészelte az első és a második világháborút - 1952-ig folyamatosan tevékenykedett, 1953-ban azonban nevétől, vagyonától megfosztották. A Magyar Természettudományi Társulat – régi nevén – 1990. április 17-én, prof. Beck Mihály, az MTA rendes tagja és prof. Dank Viktor kezdeményezésére alakult újjá, s igyekszik tovább haladni az elődök által kijelölt úton, folytatván a mintegy másfél száz éve létrehozott és a tudomány fejlődéséhez igazodva később alakult szakosztályok munkáját, segítve a tanulmányi versenyekre felkészülőket, a tudományok múltbeli és jelenkori eredményei iránt érdeklődőket. Az újjá alakult Társulat első elnöke 1990-től Szentágothai János akadémikus volt.

A Magyar Természettudományi Társulat az 1841-ben kinyilvánított tervei szellemében a természettudományok magas szintű népszerűsítésén túlmenően változatlanul elsőrendű feladatának tekinti a fiatal tehetségek felkutatását és gondozását.

Ezt a célt szolgálják az 1990. óta minden esztendőben megszervezett és megtartott, a 13-14 éves korosztálynak kiírt tanulmányi versenyek (Kárpát-medencei Herman Ottó Biológia Verseny, Hevesy György Kémia Verseny, Teleki Pál Földrajz-földtan Verseny), amelyeken évente sok ezer magyar fiatal vesz részt a határon belül és kívül.

 

A Társulat rangos kitüntetése a Bugát Pál - Szentágothai János emlékérem, melyet évente egy-egy főnek ítélnek oda. 2017-ben Balogh Terézia a Szentesi Koszta József Általános Iskola szaktanára, mesterpedagógus kapta meg e rangos elismerést, aki nem csak felkészítő tanárként, de a Csongrád megyei TIT keretében szervezőként koordinálja a Társulat mindhárom versenyét megyénkben. A Társulat Kémia Szakosztályának versenybizottságában is résztvevő.

 

 

Szentes, 2017. 08. 06.

 

 

.