Egyedülálló videó a Gripen gépből való katapultálásról

Az első és az utolsó sikeres magyarországi katapultálásra emlékeztek Szentesen

 

 

 

2017. július 16-án emlékeztek meg a Szentes Szecessziós Ház különtermében a Cserebökény légterében 65 esztendővel ezelőtt lezajlott, a magyar légierő történetében első sikeres katapultálásról. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör rendezvényén a jelenlegi legutolsó sikeres katapultálás végrehajtójától ismerhettük meg egy döbbenetes élménybeszámoló keretében, hogy mit élt át 2015 júliusában.

 

 

 

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1952. július 17-én került sor az első túléléses katapultálásra, Szentes- Cserebökény légterében. A szervező HTBK helyi elnöke, Móra József elevenítette fel az akkori eseményeket, melyekről egészen a 90-es évekig csak amolyan városi legendaként lehetett hallani. Mig-15-ös géppel hajtotta végre a katapultálást Ferencz István főhadnagy, akinek kísérője, Nits Ferenc hadnagy a balesetben életét vesztette.

 

 

 

A gyakorlatozó rajkötelékben repülő kísérőgép ütközött nekik, s bár a főhadnagy először nem gondolta, hogy nagy baj van, kisvártatva azt tapasztalta, nem tudja megállítani a repülő pörgését, a lábkormány üresen lötyög, a botkormány beszorult. Felismerte, hogy a gépet el kell hagyni. Nagyon higgadtan cselekedett a vészhelyzetben, bár sorra kellett vennie, mit nem tehet meg helyzetéből adódóan, milyen járható út maradt, s hogy szerencsétlenül járt elődei miben hibáztak, sőt még az idő is sürgette. Végül 8 ezer méteres magasságból sikeres katapultálást hajtott végre.

 

 

Kinagyítható!

 

 

 

A rendezvényt dr. Demeter Attila alpolgármester vezette be személyes élményeivel - elmondta, hogy a repülés szabályait vérrel íródnak, mert egy-egy katasztrófa után újabb szabályokat hoznak, hogy minél biztonságosabbá tegyék a repülést.

 

 

 

 

 

Bemutatta tevékenységét az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kerezsi-Szabó Zsolt a már az égben szolgáló pilóták emlékére. Meghívták az eddigi utolsó sikeres katapultálás végrehajtóját is, Kádár Sándor őrnagyot, így a közönség is átélhette beszámolója során a gép kényszerű elhagyásának feszült pillanatait. A volt pilóta 2015 júliusára már mintegy 700 órát repült Gripen típusú géppel. Jelenleg ő számít az utolsónak, azonban sajnos előbb-utóbb lesz következő, aki erre a lépésre kényszerül, mondta a fiatalember. A repülés összes szabályát vérrel írták, ezt a pilóták körében elterjedt mondást az ő esete is igazolja, hiszen az is változtatott a szabályokon. Azon a napon, 2015 júliusában sima kiképzési repülésre szállt fel Kecskeméten, s amikor a taszári légtér felé fordult, történt egy futó-meghibásodás a gépén. Jelentette a vészhelyzetet, s közösen igyekeztek megoldani a problémát a földi személyzettel, valamint a levegőben a századparancsnokával – de másfél órás próbálkozás alatt sem sikerült.

 

 

 

A beszámoló végén egy olyan videó felvétel lett bemutatva, amely eddig még nem volt látható sehol sem, és a pilóta a videó elemzésével ismertette a katapultálását!

 

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

Szentes, 2017. 07. 24.

 

.