Csöröge fesztivál és posta ünnep Árpádhalmon

 

 

 

Árpádhalom egy mindössze 500 lelkes település Csongrád és Békés megye határán. Kevesen vannak, de talán éppen ezért összetartó közösség. Az immár hagyományos júliusi falunap és csöröge fesztiválra sokan érkeznek a településre, hogy megkóstolják ezt az édes csemegét.

 

 

 

A szervezők gazdag programot kínáltak a vendégeknek. Művészeti csoportok fellépőinek tapsolhattunk a nagysátor alatt, amit egy felejthetetlen kutyás bemutató színesített.

 

 

 

Ezen a napon csaknem 20 kg lisztből készült csöröge fánk, ami mind az utolsó darabig elfogyott. És hogy hogyan is készül az igazi árpádhalmi csöröge, most megtudhatja:

 

Csöröge fánk

Hozzávalók: 25 dkg búza finomliszt; 1,5 dl tejföl (20%-os); 2 g porcukor; 5 dkg vaj; 3 db tojássárgája; 1 csipet só étolaj a sütéshez

A díszítéshez: baracklekvár, porcukor

 

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ezután becsomagoljuk, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csörögevágóval négyszögekre vágjuk, és a közepén hosszanti bemetszést ejtünk. Ezután következik a formázás. A négyzetek egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen, így lesznek forgács alakúak. Ha elkészültünk, kis adagokban, egyszer forgatva süssük készre a fánkokat olajban. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak és akkor tényleg csörögnek :-). A kész fánkokat még melegen forgassuk porcukorba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a napon ünnepelte az árpádhalmi posta fennállásának 110 éves évfordulóját, melyet postatörténeti kiállítással tettek színessé.

 

 

 

1906-ig Árpádhalomnak Fábiánsebestyén biztosította a postai és távírdai szolgáltatást. Az árpádhalmi pusztát – konkrétan a Zoltántéri majort – 1906-tól vasútvonal kötötte össze a szomszédos Fábiánsebestyénnel, és kisvasúti vonal vezetett Nagymágocsra. Ez tette lehetővé, hogy Zoltántér major vasútállomáson 1907-ben postaügynökség nyíljon “Zoltántér major p.u.” néven, és vasúti távírda is működjön.

A postaügynökség Zoltántér major pu. vasútállomáson 1949-ig működött, amikor is fiókposta lett, távbeszélőközpontot kapott, és Árpádhalom központjában helyezték el, egy régi épületben. 1964-ben minősítették át postahivatallá. Az 1970-es években új épületbe költözött, ahol ma is üzemel.

1972-ig, amíg a vasút Fábiánsebestyén és Zoltántér major között közlekedett, a postaanyagot Zoltántérről a kb. 2 kilométerre lévő Árpádhalom központjába lovaskocsi szállította.

 

A fenti képen Virághné Kiss Anna a posta vezetője értékes relikviát tart a kezében, melyet 1918-ban adtak fel az árpádhalmi postán. A tábori levelezőlapot horvát nyelven írták és Lengyelországba Galícia tartományba küldték (nem összetévesztendő a spanyol vidékkel, Galícia az ukrán határ melletti lengyel terület volt).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 07. 15.

 

.