Szemed fénye hatalmas kincs:
addig védd, amíg van!

 

 

 

 Amíg az ember látása rendben van, lövése sincs arról, mekkora mázlista is valójában. Amint romlik a látásod, rájössz micsoda kincs, hogy egyáltalán van.

 

 

 

A Látássérültek Délalföldi Egyesülete 2017. május 27-én „Anyák - Apák - Gyermekek napja" érzékenyítő nyíltnapot tartott a Kiss Bálint utcai irodájuknál, melyre iskolák diákjait, tanárokat és érdeklődőket vártak, akik szeretnek érzékenyítésen részt venni. A látássérültek érzékenyítő napján a LÁTDE program lehetőséget és teret biztosított szemléletformálásra és érzékenyítésre, játékos formában.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

Az első érzékenyítési programpont, a kialakított „vakos" nappali szoba volt, ahol teljes sötétségben egy tárlatvezető segítségével 10- 15 perces foglalkozás keretein belül ismerkedhettek a szoba berendezéseivel. A második érzékenyítési programpont előtt mindenki kapott egy szemtakarót, ami az udvaron kellett használni. A szemtakarót feltevő személy mellett, volt egy személyi segítő,  aki volt hogy teljesen vak volt, így segítette a zökkenőmentes haladást az asztaloknál. Az asztalnál szeletelt kenyeret kell megkenni a szemtakaró használatával, tapogatózás segítségével, majd fűszereket kellett illatuk alapján felismerni. Bekötött szemmel és a személyi segítő segítségével zöldség- gyümölcs felismerése is feladat volt. Akik bátrabbak voltak kipróbálhatták a sárgarépa hámozását is vakon.

„Vakos" játékokat is meglehet megismerni, és egy pár perc erejéig ki is lehetett próbálni. A hatodik érzékenyítési programpontnál már a speciális segédeszközöket lehetett kipróbálni és megismerni. A speciális segédeszközök beszélőprogramokkal voltak ellátva.

 

 

 

Dr. Demeter Attila alpolgármester elmondta, hogy a harmadik asztalnál már szédült, és le akarta venni a szemtakarót, de belegondolt, hogy van aki életében nem látott, így ő sem adhatta fel, de nem vágyik rá hogy ezt az érzést az életben is átélje. Míg ő levette a szemtakarót, addig sok embernek erre nincs módja, így fontos, hogy megértsük őket, erre nagyon jól rávilágított ez az érzékenyítő tréning. Őt Tulipán Edit önkormányzati képviselőt Csontos-Dér Veronik az egyesület vezetője kísérte végig az állomásokon.

 

 

 

A megnyitó részeként verset szavalt a 14 éves szegedi Licsicsányi Boglárka Csenge. Az életvidám lány mély elfogadásról és bölcsességről tesz tanúbizonyságot a mindennapokban. Boginak 3 napos korában le kellett vágni a jobb lábát. A kislány művégtaggal megtanult járni, de most kinőtte a lábat, a régiben már nem lehet alkatrészt cserélni. Február óta nem tud járni. A művégtaghoz szükséges önrészt azonban nem tudja előteremteni a család. Oláh Zsuzsanna, Bogi édesanyja itt a rendezvényen értesült róla, hogy Bozó Zoltán, a Csongrád Megyei Közgyűlés Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának elnöke, a Metalcom Zrt. vezérigazgatója felajánlotta, hogy 20 éves koráig támogatja a kislányt.

 

 

 

Ez azt jelenti, hogy segít az új művégtag önrészét is előteremteni, amely sokkal könnyebb lesz. Amit Bogi kaphatna, annak a boka és térdízülete 3 kg, melyet a törékeny lány nem tud megemelni, így számára egy sokkal könnyebb, de drágább megoldás szükségeltetik, hogy újra járhasson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 06. 04.

 

.