2018-ban megújulhat a 451-es főút

Folytatódnak idén is a térség útfelújítási munkálatai

 

Farkas Sándor országgyűlési képviselő sajtóközleményéből tudhattuk meg, hogy az idei évben folytatódik Szentes és Csongrád térségében az a nagyléptékű útfelújítási munka, mely 2017-ben kezdődött meg a környéken.

 

A napokban megtörtént a Nagymágocs-Szentes-Lapistó út legrosszabb szakaszainak aszfaltburkolat javítása, de várhatóan 2018-ban elkezdődik a 451-es főút eddig még fel nem újított szakaszának rekonstrukciója is, ennek keretében megoldódhat a Szentest Csongráddal összekötő Tisza-híd kerékpáros forgalmának problémája is. A hídra felvezető kerékpárút tervei már rendelkezésre állnak. A kérdéskörben ismételt egyeztetésre került sor, az elmúlt napokban, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Fónagy Jánossal, valamint az elmúlt hetekben Bács-Kiskun megye 4. számú választókerület országgyűlési képviselőjével, Lezsák Sándorral is.

 

2016-ban nagyléptékű útrekonstrukciós program indult el a választókerületben, legutóbb, a napokban zárult le a Nagymágocs-Szentes-Lapistó összekötő út rekonstrukciója, itt az út legrosszabb szakaszainak aszfaltburkolatát javították ki a felújítás keretében. Szintén a munkák részeként megtörtént a 45-ös számú főút teljes körű felújítása a szarvasi elágazástól a derekegyházi elágazásig. Felújították a 451-es út szentesi elkerülő szakaszát, valamint megújult a fábiánsebestyéni út Gádorosig.

 

 

Az idei év második felében további kisebb forgalmú utak rekonstrukciójára kerül sor. Felújítják a Szegvár-Mindszent útszakaszt, megújul a  Baksot a Csongrád - Szeged útvonalba bekötő útszakasz, megerősítik a Baks és a tiszai komp közötti összekötő szakaszt, amelyet Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter térségünkbe látogatásakor maga is megtekintett. Megújul a Derekegyház-Tompahát, a Szatymaz Sándorfalva közötti útszakasz, a dóci bevezető szakasz és a Csanyteleken átvezető út.

 

Mindezek mellett a térségben számtalan olyan komoly útrekonstrukció folyik, amely a nagyobb forgalmat bonyolító utak rendbe tételét célozza meg, de a Szentes és Csongrád térségében élők számára is kiemelt jelentőségű. Ezek kapcsolódnak ahhoz a kormányhatározathoz, melynek célkitűzése a megyeszékhelyek és megyei jogú városok négysávos úthálózatba történő bekötése. Ezeknek köszönhetően a térségben élők például Hódmezővásárhely elkerülésével el tudnak jutni Szegedre, hogy ügyeiket intézhessék, illetve folyamatban van a 44-es út fejlesztése is, amelynek eredményeként Kecskemét-Tiszaug-Szarvas-Békéscsaba lesz összekötve négysávos úttal.

 

 A 451-es főút teherbíró képességének fokozására, aszfaltburkolatának javítására vonatkozó tervek korábban elkészültek, amely az útalapok megerősítését is magukban foglalják, s kitérnek a Szentes és Csongrád közötti útszakasz neuralgikus kérdésére is, hogy komoly földmunkák végzésével épüljön a két Tisza-gát között kerékpárút, amely biztonságossá teszi a hídra felvezető kerékpáros közlekedést. A 451-es főút rekonstrukciós munkálatai várhatóan 2018-ban kezdődnek meg. A kérdésben az elmúlt hetekben történt ismételt egyeztetés a másik érintett választókerület, a Bács-Kiskun megye 4. választókerület országgyűlési képviselőjével, Lezsák Sándorral, illetve az elmúlt napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Fónagy Jánossal is.

 

Szentes, 2017. 07. 05.

 

.