Előbújt az állványerdőből a Petőfi

 

 

 

Minden szentesi kíváncsian várja, hogy hogyan fog kinézni a volt Petőfi Szálló homlokzata, mely az EGT Alap pályázatának támogatásával újul meg.

 

 

 

Az épület tervezőjének - Komor Marcellnek (1868-1944) - a szentesi Petőfi Szálló az első jelentős munkái közül való. Lechner Ödön tanítványaként és követőjeként épülete magán viseli a "lechneri-iskola" minden jellegzetes jegyét: a történelmi stílusoktól független, sajátos tér- és tömegképzést, a népi építészet formaelemeinek alapján álló architektúrát, az új építőanyagok (kerámia, nyerstégla, kovácsoltvas) használatát. Oromzatos kupoláinak míves bádogdíszei, csipkézett balluszteres erkélyei, homlokzati tulipános városcímer-díszei, udvarának téglaszalag-díszes megoldása, áttört, pártás kőfaragványai a századforduló magyar építészetének jelentős alkotásává tették az épületet. A közterületek felöli oldalak díszes vakolattal és kerámia architektúrával készültek, az udvari homlokzatokon a tagozatok és a nyílászárók nyerstéglával keretezettek. Meghatározó homlokzatképzési eleme az épületnek a népi motívumokkal gazdagon díszített torony- és orombádogozások.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.norwaygrants.org , www.norvegalap.hu 

www.facebook.com/szecesszioshaz 

www.szentes.hu/szecesszioshaz

 

 

A HU07-0028-A1-2013 azonosítószámú „Szentes Szecessziós Ház kialakítása az egykori Petőfi Szálló műemlék épület megújításával, fenntartható kulturális-közösségi funkciók létrehozásával” projekt a EGT Alap támogatásával valósul meg.

 

 

 

Szentes, 2017. 04. 25.

 

.