In memoriam dr. Győry Kiss Ferenc

 

2017. március 8-án, Németországban azon a klinikán, melynek húsz évig sebész főorvosa volt, türelemmel és méltósággal viselt súlyos betegség következtében elhunyt dr. Győry Kiss Ferenc.

 

1948. február 3-án született, a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett 1966-ban, majd a Szegedi Orvostudományi Egyetem (SZOTE) elvégzése után 1973-ban avatták orvos doktorrá. A dr. Bugyi István professzor által vezetett sebészeten kezdett dolgozni, a „Bugyi iskola” jeles orvosa lett.

 

A nagy elődökhöz méltóan szorgalommal, nagy lelkesedéssel végezte munkáját. 1978-ban sebészetből, 1981-ben mellkas sebészetből, 1986-ban érsebészetből szakvizsgázott. A szentesi évek után a Várpalotai Kórház sebészeti osztályának a vezetésével bízták meg, majd Németországban dolgozott.

 

Több munkahely után a Wetzlari Oktató Kórház sebész főorvosa lett, ahol viscerális sebészetből is szakvizsgát tett. Rendkívüli módon szerette hivatását, nyugdíjba vonulásakor tartott kis házi ünnepségen azt mondta: szebb hivatást, mint a sebészet, nem tudott volna választani. Nagyon tehetséges volt.

 

Szenteshez mindig hű maradt Feleségével és Családjával együtt. Az elmúlt években hat kamionnyi kórházi felszerelést, ágyakat, műszereket, valamint a környező településeknek óvodai és bölcsődei bútorokat, a rászorulóknak ruhaneműket küldtek.

 

A tavaly kapott Pro Urbe díjjal járó pénzjutalmat a Szentesi dr. Bugyi István Kórház sebészeti osztályának utalta át. Családjával körbevéve, méltósággal távozott, mint ahogy élt. Feri bátyám, nyugodj békében! Emléked megőrizzük!

 

Ui.: Németországban az orvosi szobájába egy fehér kávéfőzőt használt. A betérő kollégákat és néha engem is finom német kávéval kínált. Egy jó fél éve elküldte, hogy legyen a szentesi sebészet orvosijában. Azóta is használjuk.

Dr. Papp Zoltán

Szentes, 2017. 03. 13.

 

.