Hogyan végezz újraélesztést egy csecsemőn?

Megmutatjuk videón!

 

 

 

Az Európai Újraélesztési Társaság és az Európai Parlament ötödik alkalommal hirdette meg az újraélesztés világnapját, amelyhez a szentesi mentőállomás is csatlakozott. Október 16-án, hétfőn egész nap a felnőtt újraélesztést tanították. A Kiss Bálint Református Általános Iskola 20 diákja is részt vett a nyílt napon. Ekkor adta át a Vöröskereszt képviseletében Agócs Lászlóné az önkormányzat által vásárolt csecsemő újraélesztési babát a mentőknek és a védőnői szolgálatnak. Ha valakinek leáll a légzése, vagy a szíve, mindössze 4 perc van arra, hogy oxigént juttassunk az agyba. Ezután visszafordíthatatlan károsodást szenvednek az agysejtek.

 

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

 

 

A szentesi mentőállomás megbízott vezetőjétől megtudtuk. Helyi viszonylatban elég ritka a csecsemő újraélesztés, szerencsére csak 4-5 évente egyszer-kétszer fordul elő. Kaptak már riasztást, hogy megkezdett csecsemő újraélesztés van folyamatban, amit át kell venni, vagy szülést követően halott újszülött jön a világra, és megkezdik az újraélesztését. Ez történt nemrégiben Mindszenten. Hála Istennek sikerrel jártunk, és a babát a szegedi Klinikára szállította a koraszülött mentőautó – mesélte Bába Zoltán.

 

 

 

 – A tervek szerint ezzel az oktató bábuval (ambu babával) fel tudják készíteni a szülőket arra, hogy mit kell tenniük olyan esetben, amikor leáll a gyermek légzése. (Kezdő szülők leginkább ettől félnek.) Ha légzésfigyelő készüléket vesznek vagy bérelnek, akkor mit csináljanak, annak érdekében, hogy úgy tudják használni, hogy az életet menthessen, mondta Libor Éva a szentesi védőnői szolgálat csoportvezető védőnője.

 

 

 

Elsőként a baba-mama klub keretein belül indítják az oktatást, amit aztán az igényekhez igazítanak. Agócs Lászlóné, a Csongrád Megyei Vöröskereszt vezetője nagyon büszke, hogy ide hozhatta a hiánypótló csecsemő újraélesztési bábut.

 

 

 

A baba megvásárlásával az volt a cél, hogy elsősorban a laikusok el tudják kezdeni az újraélesztést – nyilatkozta lapunknak dr. Chomiak Waldemar háziorvos, önkormányzati képviselő, aki jelen volt az átadáson. Megtudtuk azt is, hogy Szentesen egyedülálló módon 2011 óta a képviselő-testület támogatásával elsősegély-nyújtási ismereteket oktató tanfolyam indult nyolcadikosoknak, évi 20 órában. A program nagyon sikeres, a diákok tankönyvet is kapnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2017. 11. 05.

 

 

 

 

.