Ahol vár állott, most kőhalom...

 

 

 

"Ahol vár állott, most kőhalom..." katona alkotók munkáiból nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban, melyet szeptember 23-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást Kaszanyi Sándor alezredes, megbízott parancsnokhelyettes nyitotta meg az alábbi gondolatokkal:

 

 

 

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár hagyományteremtő szándékkal rendezte meg 2015. augusztusában az első Vajai Honvéd Művésztelepet, majd több évtizedes hagyományt ápolva, 2015. szeptember 2 — 11 között a XXIV. katonai Képzőművészeti Alkotótábort Mátraházán.

A két helyszínen összesen 37 katonaalkotó számára nyílt lehetőség, hogy képzőművészeti tehetségükkel hozzájáruljanak a katonai hagyományok ápolásához.

Az alkotók a táborban Breznay András festőművész, művésztanár vezetésével alkothattak és fejleszthették ismereteiket, melynek központi témáját a magyar várak adták.

 

 

 

Az alkotói munkát Dr. Holló József nyá. altábornagy, a Hadtörténeti Múzeum egykori főigazgatója is segítette, ugyanis hazánk történelmi erődjeiről tartott előadást az alkotóknak.

Az alkotók természetesen — a kötelező feladaton túl — saját témáikat is feldolgozhatták, és a mátraházai környezet is kiváló lehetőséget téremtett arra, hogy olyan alkotások jöjjenek létre, melyek méltón képviselik történelmi múltunk megismertetését, nemzeti- és katonai hagyományaink ápolását.

A Művésztelepen és az Alkotótáborban elkészült alkotásokból első alkalommal januárban, a Magyar Kultúra Napján rendeztek kiállítást Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. Ezt követően, az ország több katonai szervezeténél, illetve helyőrségben is bemutatásra kerül a tárlat.

Ezen vándorkiállítás-sorozatnak az egyik állomása Szentes helyőrség is, ahol a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állomásozik.

 

 

 

Azzal a céllal, hogy minél többen élvezhessék az alkotások nyújtotta élményt, a kiállításnak helyet adó Szentes Városi . Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. vezetőivel úgy gondoltuk, nem a katonai szervezetünk területén, a laktanyában kívánjuk kiállítani az alkotásokat, ahová — katonai objektum lévén — a civil látogatók beléptetése szigorú szabályokhoz van kötve, hanem itt, a Könyvtár impozáns épületében, amely méltó kulturális környezetet ad a kiállításnak.

Ezen rövid ismertető után, eleget téve a megtisztelő felkérésnek, az alkotók, a szervezők és katonatársaim nevében is kívánok minden látogatónak kellemes időtöltést az alkotások megtekintése során

 

 

 

Szentes, 2016. 09. 13.

 

.