Tájékoztató a Népszavazásról!

 

TISZTELT SZENTESI VÁLASZTÓPOLGÁR!

 

Magyarország köztársasági elnöke országos népszavazást tűzött ki 2016. október 2-ára. A népszavazásra feltett kérdés: ,,Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A szavazás napján reggel 6 órától este 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelyben a választó szerepel a névjegyzékben. A szavazóköri névjegyzékbe történő  felvételről a választók 2016. augusztus 16-ig tájékoztatást kaptak a Nemzeti Választási Irodától.

A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár személyesen szavazhat. A szavazás napján szentesi lakcímétől távol tartózkodó választópolgár, belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát.

Átjelentkezést 2016. szeptember 30-án (péntek) 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe vételt 2016. szeptember 24-én (szombat) 16 óráig lehet kémi a www.valasztas.hu  oldalon, illetve levélben vagy személyesen Szentesen a Helyi Választási Irodán, Szentes, Kossuth tér 6. szám alatt az 1. emelet 206. és 207. irodákban.

A mozgásában egészségi állapota, vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár, meghatalmazott útján vagy levélben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16.00 óráig Szentesen a Helyi Választási Irodához, 􀃍 szavazás napján 15 .00 óráig pedig a szavazatszámláló bizottsághoz.

 

 

A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját. Ha átjelentkezéssel szavazó választópolgár igényel mozgóurnát a kérelemnek tartalmaznia kell azt a címet, ahova á mozgóurna kiszállítását kéri. Mozgóurna iránti kérelem letölthető a www.szentes.hu  oldalon.

 

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. A kérelmet a Szentesi Helyi Választási Irodához (cím: Szentes, Kossuth tér 6. szám 1. emelet 206. és 207. irodák) kell benyújtani 2016. szeptember 30-án (péntek) 16 óráig.

A szavazat leadására azt követően kerülhet sor, ha a szavazatszámláló bizottság megállapította a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját( régi nevén személyi szám) vagy lakcímét, és szerepel a névjegyzékben.

 

A személyazonosság igazolására alkalmas:

magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány (személyi igazolvány, régi

könyvecske formátumú személyi)

magyar hatóság által kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvány

magyar hatóság által kiállított vezetői engedély

magyar hatóság által kiállított útlevél, ideiglenes útlevél

 

A személyi azonosító igazolására alkalmas:

személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)

hatósági bizonyítvány, illetőleg igazolás a személyi azonosító jelről

 

A lakcím igazolására alkalmas:

lakcímet igazoló hatósági igazolvány

régi könyvecske formátumú személyazonosító igazolvány amennyiben a lakcímet

tartalmazza

 

Személyazonosság és személyi azonosító vagy lakcím csak a szavazás napján is érvényes

igazolvány valamelyikével igazolható.

 

Szentes város szavazóköreinek címében a 2014. évi országgyűlési választások óta változás

következett be:

 

A 10-es számú szavazókör helye (Szentes, Szarvasi út 14. sz. lnkubátorházból) áthelyezésre került Szentes, Bajcsy Zs. u. 19. szám alatt levö - Luki falatozó - ingatlanba.

A 12-es szám ú szavazókör helye (Szentes, Nádudvary u. l. sz. Üzlethelyiség) áthelyezésre került a Szentes, Nádudvary u. 21. szám alatt Ievö ingatlanba

A 34-es számú szavazókör helye (Szentes, Lapistó 33. sz. Alma Kft,) áthelyezésre került a Szentes, Lapistó 28. szám alatt levö-- Szentesi Primör Szövetkezet - ingatlanba.

 

A szavazókörökre vonatkozó információk (szavazás helye, szavazókörökböz tartozó utcák listája) megtalálhatók az alábbi címen:

http://www.valasztas.hu/dyn/onepsz201610/vertaj/hu/M06/T053/v22.html

 

 

 

Szentes, 2016. 09. 21.

 

 

 

.