Lecsófeszt a Parkerdő Otthonban

 

 

 

A Ligetszépe Szociális Alapítvány támogatásával valósult meg az elmúlt hétvégén a Parkerdő Lecsófesztivál a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban.

Lázas készülődés előzte meg a szeptember végi programot, mert hát a lakók nem tudtak részt venni Szentesi Lecsófesztiválon, így hát ha a hegy nem megy Mohamedhez ...

 

 

 

A Margaréta Citerazenekar és Seres Krisztián színvonalas műsorával alapozta meg a lecsófesztiváli hangulatot, amíg a két üstben el nem készültek a lecsók.

Tüsténkedtek a szakácsok, és a régi fosztók hangulatát varázsolták a sátrak alá. Volt aki úgy fogalmazott, hogy "csak úgy csicseregnek"!

 

 

 

Aki nem tudja, hogy pontosan mi a lecsó, annak eláruljuk, hogy az Alföld legegyszerűbb főtt étele a zsíros kenyér után :-) ! Most az okosok mondják, hogy a zsíros kenyeret nem is főzik, na de nem itt Szentesen!

 

 

 

A lecsó az univerzum tükörképe. Hívhatják ratatouille-nak Provence-ban, gyuvecsnak Szerbiában - a magyar lecsónak, s leginkább a szentesi változatnak azonban nincs párja.

 

 

 

A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika az alapvető fontosságú hozzávalók. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik.

 

 

 

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése. Eddig a pontig azonos az összes fajta lecsó elkészítése, de innentől kezdve akár világháborúvá is terebélyesíthető eltérések vannak mind a főzés apró fortélyai, mind a további belevalók kérdéseiben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2016. 09. 30.

 

.